„Amintirile rămân cu tine, vechiturile rămân la noi” – un eveniment dedicat aparatelor electrice care ne-au marcat copilăria

Anul acesta, cu ocazia Zilei Internaționale a Deșeurilor Electrice, Asociația Environ și-a propus să tragă linie între nostalgie și locul real al electrocasnicelor vechi sau defecte, printr-un eveniment-expoziție cu tema „Amintirile rămân cu tine, vechiturile rămân la noi”.

Peste 100 de oameni – lideri de opinie din domeniu, reciclatori, membri ai mediului de afaceri și reprezentanți mass-media au participat joi, 17 octombrie, la o expoziție în care au putut revedea aparatele electrice care le-au însoțit copilăria sau adolescența. De la eveniment nu au lipsit copiii pentru care magnetofonul Kashtan, vechiul frigider Fram sau walkman-ul au fost la propriu „exponate de muzeu”.

Conceptul evenimentului a fost inspirat din tendința românilor de a păstra aparatele electrice vechi, fie ele chiar și stricate. Potrivit unui studiu Dedalus, peste 35% dintre cetățeni păstrează în casă echipamentele vechi, lucru demonstrat și de ratele reduse de reciclare a DEEE-urilor, țara noastră aflându-se pe ultimul loc în UE, conform Eurostat.

„Atașamentul față de aparatele vechi e oarecum justificat, dacă ne gândim la cât de dificilă era achiziționarea lor în trecut și la amintirile asociate acelor vremuri. Nu-i de mirare că în unele gospodării încă se mai găsesc mașini de spălat Albalux sau televizoare cu tub, iar în unele apartamente undeva într-un sertar încă se mai păstrează primul telefon mobil.

Astăzi, piața electronicelor e atât de variată și avansată, încât nu prea mai există timp sau motive pentru un astfel de „atașament emoțional”. Ce se strică, nu se mai repară ci se înlocuiește, iar progresul tehnologic determină chiar un consumerism necumpătat. Practic, acum suntem „legați” de aparatele electrice din casă pentru că ne ușurează viața într-atât încât credem că nu putem trăi fără ele. Să nu uităm însă că ele sunt (și au fost) doar niște mijloace pentru a ne simți bine și nu ar trebui să ne ocupe nici timpul, nici spațiul. Indiferent că sunt noi sau vechi, locul aparatelor electrice defecte este la reciclat – nu în casă, nu la gunoi. ” – a declarat Roxana Puia, Director Marketing Asociația Environ, în deschiderea evenimentului.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu SNRB și cu sprijinul Remat Holding, Reciclare Ubrană și GreenWEEE, care au pus la dispoziție o parte din aparatele electrice de colecție.
Participanții au contribuit la expoziție cu echipamente electrice vechi și au împărtășit amintirile despre obiectele cu valoare sentimentală (primul calculator, primul telefon mobil), pe care le-au marcat în scris sau online cu hashtag-ul #memorieswithmyfirst.

Pentru a vedea cu ce asociază românii primul telefon sau primul televizor color, organizatorii au lansat și un chestionar despre amintirile pe care ni le trezesc aparatele vechi, care poate fi completat aici, iar statisticile vor fi publicate pe www.environ.ro și pe pagina de facebook Asociația Environ.

Rețeaua națională de puncte de colectare Environ vă oferă posibilitatea de a elimina în mod corect și responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

app-store
google-play