10 mai 2019 – ziua în care UE epuizează resursele Planetei pentru anul acesta

Dacă toți locuitorii planetei ar trăi și consuma la fel ca cetățenii UE, resursele planetei pentru 2019 ar fi consumate deja, azi. Potrivit unui nou raport al WWF și al Global Footprint Network, data de 10 mai 2019 marchează ziua până la care umanitatea ar fi epuizat bugetul anual al naturii.

„EU Overshoot Day”

Dacă fiecare om din lume ar fi trăit în primele 5 luni ale acestui an la fel ca un cetățean obișnuit din UE – ar fi emanat atât de mult carbon, ar fi consumat la fel de multă mâncare, lemn și ar fi ocupat la fel de mult spațiu, ziua de 10 mai, ar fi data până la care omenirea a folosit toate resursele disponibile pentru acest an. Asta înseamnă mai multe emisiile de carbon decât ecosistemele naturale ale planetei pot absorbi, mai multă biomasă distrusă prin despăduriri decât natura poate regenerarea, pescuit în exces, eroziunea solului și biodiversitate pierdută.

Practic, într-un astfel de caz, pentru a a asigura acest nivel de consum ar fi necesare 2,8 planete Pământ. Total nesustenabil și nerealist.

„Începând de vineri (10 mai) , europenii vor trăi pe credit. Acest lucru înseamnă că, dacă lumea întreagă ar trăi ca ei, omenirea şi-ar consuma toate resursele naturale pe care planeta poate să le reînnoiască într-un an”, au subliniat reprezentanţii acestei asociaţii într-un nou raport, publicat în colaborare cu ONG-ul Global Footprint Network, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare europene.

Deşi UE deţine 7% din populaţia mondială, ea absoarbe 20% din biocapacitatea Terrei.

Raportul, publicat chiar înaintea Summit-ului liderilor UE privind viitorul Europei din Sibiu, desfășurat cu două săptămâini înainte de alegerile din UE, solicită schimbări pentru a muta cât mai târziu ziua depășirii. Acest lucru prespune acțiuni pentru protejarea și restabilrea pe deplin a naturii în Europa până în 2030, iar UE să devină neutră din punct de vedere al climatului, până în 2040

În cele din urmă, contabilitatea atentă a resurselor este esențială pentru evitarea unui faliment ecologic.

„Este un deficit pe care noi continuăm să îl creştem în fiecare an, împrumutând din resursele Terrei, de la alte ţări şi de la generaţiile viitoare”, au deplâns specialiştii de la WWF.

Citește raportul complet AICI.

Rețeaua națională de puncte de colectare Environ vă oferă posibilitatea de a elimina în mod corect și responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

app-store
google-play