România – pe ultimul loc în UE la capitolul DEEE colectate în 2016, conform Eurostat

Datele publicate astăzi de Eurostat arată că în 2016 România s-a clasat pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. În țara noastră, media colectată pe cap de locuitor a fost de 1,6 kg, cu mult sub media europeană de 8,9 kg. Distanța este mare chiar și față de penultima clasată, Letonia, unde se colectează 2,5 kg de deșeuri pe cap de locuitor.

În fruntea clasamentului se află Suedia (16,5 kg pe locuitor), Marea Britanie (14,8 kg) și Danemarca (12,4 kg)

Suedia a colectat de 10 ori mai mult decât România.

“Variația cantităţilor colectate reflectă diferențele dintre nivelurile de consum ale bunurilor electrice și electronice, precum și diferitele niveluri de performanță ale schemelor existente de colectare a deșeurilor”, spune Eurostat.

Între 2015 și 2016, cantitatea de echipamente electrice și electronice introduse pe piață a crescut cu 2,9%, de la 9,8 milioane de tone la 10,1 milioane de tone în Uniunea Europeană.

Atunci când sunt gestionate incorect, deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt extrem de periculoase pentru sănătatea umană și mediul înconjurător, din cauza substanțelor toxice pe care le conțin. Din acest motiv, la nivelul UE se fac eforturi considerabile pentru îmbunătăţirea colectării, tratării şi reciclării echipamentelor electronice şi electrice care nu mai sunt utilizate.

La nivelul UE, fluxurile de DEEE-uri cu cea mai rapidă creştere sunt computerele, televizoarele, frigiderele şi telefoanele mobile şi se preconizează că vor creşte la peste 12 milioane de tone până în 2020.

Avertismente

La începutulul lui 2019, Comisia Europeană a trimis României şi Estoniei scrisori de punere în întârziere cu privire la deficienţele legate de transpunerea normelor UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (Directiva 2012/19/UE). În scrisoarea pentru țara noastră erau vizate dispoziţiile inexacte şi reflectarea incompletă a legislaţiei UE și inconsecvenţe în ceea ce priveşte centrele de colectare, absenţa unei dispoziţii specifice care să impună ca toate DEEE-urile colectate separat să fie tratate în mod corespunzător.

Sursă: Green Report

Datele publicate de Eurostat

Rețeaua națională de puncte de colectare Environ vă oferă posibilitatea de a elimina în mod corect și responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

app-store
google-play