Baterel, Eroul Reciclării

Astăzi, fiecare început de an școlar reprezintă pentru noi un prilej de a duce mesajul colectării selective și reciclării mai aproape de copiii și adolescenții din România. De aproape 12 ani, „Baterel” ne confirmă că e mai mult decât program de educație ecologică – un demers încet, dar sigur prin care participăm în mod direct la schimbarea în bine.

Nu am putea vorbi despre un viitor mai bun și mai curat în lipsa unor tineri care înțeleg și aplică principiile de care avem nevoie să evoluăm ca societate: responsabilitate, respect, implicare. Dacă aceia care reprezintă viitorul – copiii – nu învață de pe băncile școlii noțiuni esențiale pentru protejarea mediului, va fi cu atât mai dificil să creăm acea generație pe care ne-o dorim și pe care o așteptăm.

 

Elevii, la fel ca părinții sau profesorii, trebuie să conștientizeze că tot ce folosesc și consumă lasă o urmă (de multe ori ireversibilă) asupra mediului. În ciuda lipsei de infrastructură pentru colectarea selectivă și a lacunelor din învățământ atunci când vine vorba de eco educație, există încă soluții și metode la îndemână pentru formarea unor generații cât mai responsabile.

Povestea lui Baterel începe în anul 2011 ca un proiect pilot de informare și conștientizare în rândul elevilor de la câteva zeci de unități de învățământ.

Cu fiecare ediție, numărul școlilor și elevilor participanți în campanie a crescut, astfel că, la aproape 12 ani de la lansare, comunitatea Baterel numără peste 175.000 de elevi de la 2500 de școli, grădinițe și licee din toată țara.

Numai în 2021 am colectat peste 30 de tone de deșeuri electrice și de baterii uzate de la unitățile de învățământ participante în campanie.

La fel ca adolescenții și copiii pe care îi învață cum să aibă grijă de natură, și proiectul Baterel a crescut de la an la an și s-a dezvoltat în așa fel încât astăzi este cea mai complexă campanie de educație ecologică din România, îmbinând perfect componenta didactică cu cea aplicată, dar și cu latura digitală. În cadrul competiției anuale, cei mai creativi copii au posibilitatea de a câștiga premii speciale din colecția Baterel, iar școlile care se situează în topul clasamentelor privind colectarea selectivă a bateriilor uzate și a deșeurilor electrice sunt recompensate cu dotări necesare pentru dezvoltarea și recreerea celor mici.