A început a opta ediție a campaniei naționale „România Reciclează”

A început campania națională de colectare a deșeurilor electrice ,,România Reciclează”

Din 2018, Asociația ENVIRON a colectat prin acțiunile din campania România Reciclează peste un milion de kilograme de DEEE

Campania de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) care își propune să transforme dezideratul în realitate, ,,România Reciclează”, a început pe 14 septembrie cea de-a opta ediție și se va desfășura într-o primă etapă în localități din cinci județe: Berceni (Prahova), Râmnicu Vâlcea, Lungești, Brezoi (Vâlcea), Drăgănești de Vede (Teleorman), Crivăț (Călărași) și Bălan (Harghita). Locuitorii din comunele și orașele participante pot solicita gratuit ridicarea deșeurilor de la domiciliu prin apel telefonic la 031.827.0000. De asemenea, în unele localități primăriile organizează și puncte fixe de predare a deșeurilor.

Acțiunea „România Reciclează” este organizată de Asociația ENVIRON care a reușit să colecteze prin acest program peste un milion de  kilograme de deșeuri de electrice și electronice în cadrul a peste 450 de acțiuni de colectare, care s-au desfășurat în aproximativ 150 de localități din întreaga țară. Cele mai multe deșeuri DEEE colectate și reciclate prin programul „România Reciclează”: televizoare și monitoare (16.000 de bucăți), echipamente IT (aproape 6.000 de bucăți), frigidere (peste 2.100 de bucăți), mașini de spălat (1.500 bucăți).

Prin reciclarea corectă a deșeurilor electrice, se recuperează o serie de materii prime secundare care pot fi folosite la fabricarea altor produse: fier, aluminiu, cupru, plastic, sticlă, dar și metale precum aurul, argintul, platina, spun reprezentanții Asociației ENVIRON, care atrag agenția că aproximativ 80-85% dintr-un deșeu electric poate fi recuperat și reciclat.

Am lansat Programul România Reciclează având două obiective: să promovăm informarea corectă a populației cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor electrice, în vederea reciclării acestora, și să consolidăm parteneriatele cu autoritățile publice locale pentru a construi împreună un sistem funcțional de colectare a acestor tipuri de deșeuri periculoase. Noi credem că reciclarea trebuie să fie un obicei sănătos, izvorât din convingere, și nu un gest condiționat de recompense. Totuși, pentru că oamenii au nevoie de încurajare și recompense imediate până vor deveni conștienți de impactul pozitiv al acțiunilor responsabile, vom premia persoane din comunitățile cele mai responsabile”, a declarat Roxana Puia, director de marketing al Asociației ENVIRON.

Reprezentanții Asociației ENVIRON le spun celor care participă la campania România Reciclează că, potrivit legislației în vigoare (OUG nr. 5/2015), în momentul în care cumperi un produs nou electrocasnic de mari dimensiuni, de exemplu un frigider sau o mașină de spălat, poți solicita comerciantului ridicarea gratuită de acasă a produsului vechi. Opțiunea este valabilă atât la achiziționarea directă din magazine, cât și la comanda online. În privința deșeurilor electrice de mici dimensiuni, acestea pot fi predate gratuit în magazin, toți distribuitorii cu spații de vânzare de minim 400 mp având obligația de a organiza puncte de colectare, fără a condiționa clientul de achiziționarea unui produs.

Campania România Reciclează se derulează în fiecare an, începând din 2018, în colaborare cu reprezentanții a peste 150 de autorități locale . Lista localităților este deschisă, primăriile putând să își exprime interesul de a  se înscrie în campanie și a organiza acțiuni de colectare oricând în perioada 1 septembrie – 30 octombrie 2023.