- 19 iunie, 2024
- Posted by: Olivia Filip
- Category: Știri
Coaliția PRO DEEE împreună cu Ministerul Mediului lansează o nouă campanie de informare și conștientizare: Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte!
Mesajul campaniei se concentrează pe direcționarea publicului larg către soluțiile corecte și concrete de predare spre reciclare a deșeurilor electrice. Toate informațiile legate de deșeurile electrice, precum și harta cu punctele de colectare dedicate, disponibile la nivel național, sunt pe platforma www.recicleazadeee.ro. Harta Reciclării este un proiect dezvoltat de ONG-ul de mediu Viitor Plus.
Ce se întâmplă dacă DEEE nu ajung pe fluxul de reciclare?
Când nu sunt colectate corespunzător, DEEE-urile nu ajung la o fabrică de tratare și reciclare, ci în gropile de gunoi sau în fluxul de fier vechi. Fumurile negre de la marginea localităților care ne otrăvesc aerul și mediul sunt cauzate și de arderi de echipamente electrice precum cabluri sau alte echipamente.
Situația deșeurilor electronice la nivel european
La sfârșitul anului 2022, Comisia Europeană a transmis faptul că aproape jumătate din deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) debarasate în Europa nu sunt colectate și reciclate în mod corespunzător. Se raportează că rata de colectare a telefoanelor mobile este de sub 5%, iar în gospodăriile din UE există un stoc estimat de 700 de milioane de telefoane mobile nefolosite și neutilizabile. O mare parte din DEEE trece neobservată, deoarece consumatorii, dacă nu păstrează pur și simplu obiectele pentru o posibilă reutilizare, aruncă deseori împreună cu gunoiul menajer obiecte precum fierbătoare, prăjitoare de pâine, periuțe electrice, țigări electronice, cabluri, USB-uri, jucării care cu funcționat pe bază de baterii.
Un spot dedicat campaniei a primit aprobarea Consiliului Național al Audiovizualului care a decis să adreseze furnizorilor de servicii media audiovizuale, la nivel național, local și regional, rugămintea de a sprijini difuzarea spotului video/audio, pentru o perioadă de 6 luni. Spotul se poate vizualiza aici.
***
Asociația Coaliția PRO DEEE a luat naștere în 2021, cu viziunea de a implementa în România politicile și standardele Uniunii Europene în materie de Economie Circulară, concentrate pe managementul Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE). Asociația Coaliția PRO DEEE (www.prodeee.ro), având ca membri fondatori Asociația ENVIRON (www.environ.ro), Asociația ECOTIC (www.ecotic.ro), și Reverse Logistics Group (https://rev-log.com/ro/), și-a propus să reunească expertiza îndelungată din domeniu pentru a contribui la îmbunătățirea managementului DEEE la nivel național în vederea îndeplinirii obiectivelor de mediu prin implementarea unor mecanisme încurajate de Comisia Europeană și pe care le regăsim implementate în alte state membre UE.