Aproape 40 de mii de tone de deșeuri electronice colectate de Environ anul trecut

Bilanț DEEE – 40 de mii de tone de deșeuri electronice colectate de Environ în 2023

Asociația Environ, una dintre primele organizații licențiate în România pentru transfer de responsabilitate în domeniul colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), a gestionat în 2023 o cantitate de 39.165 tone deșeuri, adică 3.413.546 bucăți. De la roboți care înlocuiesc sau simplifică munca umană, dispozitive smart de control al locuințelor de la distanță, echipamente de divertisment și până la instrumente de îngrijire personală, jucării sau chiar țigări electronice, astăzi echipamentele electrice au devenit parte integrantă a vieții moderne.

Potrivit datelor Eurostat, piața europeană a echipamentelor electrice și electronice a crescut cu 85% în ultimii 8 ani, ceea ce a dus implicit la creșterea cantității de deșeuri tip DEEE. În România, doar la nivelul anului 2021, ultimul pentru care există date, au intrat pe piață 13,8 kg de echipamente electrice și electronice pe cap de locuitor, media europeană fiind de 23,7 kg/cap de locuitor. În medie, un european deține 74 de dispozitive electronice dintre care cel puțin 13 sunt nefolosite (dintre care 4 sunt stricate și 9 sunt în stare de funcționare), potrivit  WEEE Forum.

Creșterea consumului tot mai mare de echipamente electrice și tehnologie, adâncește o veche problemă care ne pune deja în pericol sănătatea și afectează mediul înconjurător: cea a deșeurilor electrice, depozitare a unor materii prime secundare, unele dintre ele chiar critice, dar și a unor substanțe și gaze periculoase”, explică Roxana Puia, marketing manager al Asociației ENVIRON.

 

Chiar dacă este lider mondial în privința cantității de deșeuri electrice colectate și reciclate, Europa nu reușește să îndeplinească încă ținta impusă de Directiva 2012/19/UE, adică minim 65% din cantitatea de echipamente pusă pe piață în cei 3 ani anteriori. Mai precis, rata medie raportată la nivel european pentru anul 2021 este de 46,2%, în vreme ce în România rata de colectare pentru a fost de 31,7%.

Potrivit legislației în vigoare, cele 3.952 de companii înregistrate la Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului, care pun pe piață echipamente electrice și electronice importate sau produse sub marcă proprie au obligația de a gestiona deșeurile rezultate din produsele comercializate la finalul ciclului de viață. Acest lucru se realizează prin intermediul organizațiilor colective de transfer responsabilitate, rata minimă de colectare DEEE fiind de 65% din echipamentele puse pe piață.

 

Cu cele aproape 3,5 milioane de bucăți DEEE colectate, Asociația Environ a înregistrat o rată de colectare de 65,54%. Pe categorii, cele mai multe deșeuri colectate de Environ au fost echipamentele de mici dimensiuni (peste 2 milioane de bucăți), echipamentele de mari dimensiuni (aproape 690 mii bucăți), echipamente IT&C (peste 470 mii bucăți), echipamente transfer termic (frigidere, aparate aer condiționat și altele – aproape 100 mii bucăți) și televizoare cu tehnologii CRT, LCD și LED (64 mii bucăți). Din punct de vedere al surselor de generare, preponderent este canalul de colectare din retail, iar ca geografie, regiunile București – Ilfov, urmate de județele Olt și Cluj au fost cele mai performante.

În anul 2024 ne propunem să realizăm obiectivele asumate în numele clienților noștri, ceea ce se traduce prin colectarea a 37.646,34 tone DEEE, precum și încheierea de parteneriate strategice pentru dezvoltarea punctelor de colectare, primul pas în acest sens fiind implementarea a 12 recycling hub-uri în clădirile de birouri din nordul Capitalei”, a mai spus Roxana Puia.

 

Reprezentanții Asociației Environ atrag atenția că, „oricât de măreț este progresul tehnologic și avansul inteligenței artificiale”, aparatele electrice, de la cele de mari dimensiuni la cele „invizibile”, nu se reciclează singure.

Controlăm echipamentele electrice de la distanță și totuși uneori ne este greu să facem niște lucruri de bun simț, cum ar fi gestionarea acestora la finalul ciclului de viață și predarea lor la un punct de colectare. Așadar vom continua să creăm atât soluții accesibile, cât și campanii de sensibilizare și promovare a obiceiurilor de post-consum responsabil”, a mai declarat Roxana Puia.