- 5 februarie, 2021
- Posted by: Roxana Puia
- Category: Știri
La finalul unui an pentru care cei mai mulţi dintre noi nu avem regrete că se încheie, privim în urmă şi încercăm să facem măcar bilanţul lucrurilor pe care le-am învăţat, dacă nu şi al realizărilor. Anul 2020 a fost atipic, departe de planificările cu care a început, un an în care a trebuit să ne adaptăm din mers la un nou stil de viaţă, la noi moduri de a munci, de a ne petrece timpul liber, de a interacţiona cu ceilalţi. Un an în care poate nu am obţinut ce ne-am dorit, însă cu siguranţă am învăţat să apreciem ce avem.
Ce a adus bun 2020? Mai mult timp pentru familie, pentru pasiunile şi hobby-urile fiecăruia dintre noi, conştientizarea capacităţii uluitoare de adaptare, separarea lucrurilor cu adevărat importante de cele care pot fi amânate, reevaluarea priorităţilor şi a proiectelor pe termen lung şi chiar un mod mai eficient de a munci, de a organiza sarcinile. Nu în ultimul rând, 2020 a adus o apropiere de natură, care de prea multe ori a fost ignorată. Am fost cu toţii martori la consecinţele limitării activităţii umane: în condiţiile reducerii traficului terestru şi aerian, poluarea a scăzut spectaculos. Am văzut că natura chiar se regenerează, dar totul depinde de noi.
Profitând de acest timp câştigat şi de atenţia oamenilor îndreptată asupra mediului înconjurător, Asociaţia Environ a continuat activitatea de colectare a deşeurilor electrice, reuşind să îndeplinească ţinta de 25.000 tone, dar şi să investească în organizarea unor proiecte de educare şi conştientizare – atât campanii de tradiţie, cât şi acţiuni noi şi deosebite – iar rezultatele au fost pe măsură. Iată aşadar o scurtă retrospectivă a proiectelor Environ din 2020.
Baterel, Eroul Reciclării
Campania “Baterel, Eroul Reciclării” a ajuns în 2020 la cea de-a zecea ediţie, marcând un deceniu de activitate în formarea continuă a copiilor de toate vârstele în ambasadori ai mediului înconjurător. Prin activităţi care stimulează creativitatea, prin dezbateri care încurajează gândirea critică şi competenţele civice, prin modele care inspiră, prin competiţii şi premii care motivează, Baterel îi învaţă pe cei mici că suntem cu toţii datori să avem grijă de natură la fel cum avem grijă de noi înşine. În noua ediţie a campaniei s-au înscris deja 150 de grădiniţe, şcoli şi licee, iar înscrierile continuă pe magazinbaterel.ro. Una dintre noutăţile din 2020 este că acum mai mulţi copii au ocazia să se întâlnească cu Baterel şi prietena sa Amy în cadrul lecţiilor deschise de educaţie ecologică disponibile pe platformele online. Desigur, întâlnirile faţă în faţă cu Eroul Reciclării, cum au fost cele de la atelierele de educaţie ecologică organizate în parc (desigur, cu respectarea normelor de protecţie) rămân preferatele celor mici.
România Reciclează
“România Reciclează” a devenit un alt program Environ de tradiţie, ajungând în 2020 la cea de-a cincea ediţie naţională. În perioada 15 iunie – 15 noiembrie s-au înscris în campanie 103 de localităţi din toată ţara, unde s-au organizat acţiuni de colectare a deşeurilor electrice şi bateriilor uzate direct din gospodării. În total s-au colectat 250 tone deşeuri electrice de la cei peste 3.500 de participanţi care au fost recompensaţi pe loc cu tichete cadou. Rezultatele la final de campanie arată clar o evoluţie după cei doi ani de la lansarea primei ediţii, iar factorii-cheie sunt informarea corectă a oamenilor şi transmiterea unor mesaje clare, implicarea autorităţilor în organizare, seriozitatea şi consecvenţa, reluarea periodică a acţiunilor până când reciclarea va deveni un obicei în toate gospodăriile din România.
Reciclează pentru cei care salvează!
Asociaţia Environ s-a implicat în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 şi a lansat alături de Organizaţia Salvaţi Copiii campania “Reciclează pentru cei care salvează!”, un program care şi-a propus să ofere publicului posibilitatea de a-i sprijini prin măsuri de protecţie a mediului înconjurător pe cei care salvează vieţi omeneşti. Pentru fiecare kilogram de deşeuri electrice colectate şi reciclate în perioada 12 mai – 31 iulie 2020 Asociaţia Environ a donat 1 leu către Fondul de Urgenţă pentru Spitale deschis de Salvaţi Copiii. Suma totală donată la final a fost de 10.000 de euro, bani destinaţi dotării Spitalului Judeţean Piatra Neamţ cu un monitor de funcţii vitale, un injectomat, pulsoximetru şi senzori pentru acesta, precum şi echipamente de protecţie.
2 minute cu Amy
Proiectul special lansat în 2019, cu mult înainte ca întreaga activitate de educaţie să se mute în mediul online, a continuat şi în 2020. În cel de-al doilea sezon, Amy a vorbit despre teme precum reciclarea aparatelor electrice şi a bateriilor, risipa alimentară, reciclarea becurilor, deşeurile lăsate pe plajă sau poluarea din industria textilelor. Un serial online recomandat celor mici, dar şi celor mari. Pentru că niciodată nu este prea târziu să devii un erou, nu-i aşa?
Dacă vrei un colţ DEEE rai, reciclează!
Cu puţin timp înainte de declanşarea crizei generate de pandemia COVID-19 am participat la ceea ce avea să fie una dintre ultimele mari adunări publice: petrecerea Nostalgia, care a avut loc pe 6 şi 7 martie la Romexpo. Miile de oameni prezenţi la eveniment au fost fascinaţi de butaforia fantastică “Un Colţ DEEE Rai”, care le-a oferit o călătorie experimentală în trecut, dându-le posibilitatea să admire şi să se joace cu electrocasnicele vechi expuse.
Amintirile rămân cu tine, vechiturile merg la reciclare
O selecţie de obiecte care au făcut istorie a fost prezentată în cadrul expoziţiei “Amintirile rămân cu tine, vechiturile merg la reciclare” organizată la AFI Cotroceni în perioada 6 – 23 august. Exponatele au constat în produse electronice vechi precum magnetofonul Kashtan, frigiderul Fram, maşina de spălat Albalux şi alte aparate care au marcat copilăria şi adolescenţa generaţiei Millennials şi nu numai. Cei mai mici dintre vizitatori au fost surprinşi să descopere că tabletele omniprezente astăzi au fost precedate de jocuri ca Tetris sau Tamagochi, iar melodia preferată nu se găsea cu un search pe platformele de streaming, ci derulând o casetă la Walkman.
În cele trei săptămâni expoziţia a fost vizitată de peste 100.000 de oameni cărora le-a stârnit, în funcţie de vârsta fiecăruia, curiozitate şi bucuria descoperirii sau nostalgie şi amintiri dragi cu aparatele folosite în copilărie ori adolescenţă.
Recycling is a choice
În perioada 25 august – 30 septembrie, în cadrul proiectului „Roaba de Cultură” din Parcul Herăstrău a fost amplasat tunelul “Recycling is a choice. Save it or waste it” în care au fost expuse 5 deşeuri electrice într-o structură care ilustra impactul acestora asupra mediului când sunt aruncate la gunoi şi, în oglindă, 5 produse rezultate din reciclarea lor. Vizitatorii au fost astfel puşi faţă în faţă cu consecinţele alegerilor pe care le fac: atunci când aruncă la întâmplare deşeurile electrice şi poluează mediul, apa, aerul şi solul sau când dimpotrivă, aleg să recicleze şi contribuie la economisirea de resurse naturale prin recuperarea materiilor prime secundare care pot fi refolosite la fabricarea altor produse.
Transformă tomberoanele în operă de artă!
Pe 29 august, Environ a organizat un concurs pentru tinerii artişti, intitulat “Transformă tomberoanele în operă de artă!” pentru a exprima necesitatea colectării selective. Nu doar că oamenii nu duc corect gunoiul, dar mai sunt încă persoane care aruncă deşeurile pe jos.
Beneficiind de inspiraţia şi talentul celor şapte artişti care s-au înscris în concurs, am încercat să dăm o altă faţă pubelelor de gunoi, să le facem cumva să le vorbească de la sine oamenilor şi să îi determine să arunce gunoiul acolo unde trebuie.
DEEESTUL! Aceasta nu este o reclamă
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Deşeurilor Electrice, Environ a organizat în perioada 14-31 octombrie expoziţia de fotografie “DEEESTUL! Aceasta nu este o reclamă” în piaţeta Teatrului Odeon din Bucureşti. Au fost expuse 10 fotografii care reprezintă o exprimare metaforică a impactului pe care comportamentul iresponsabil de aruncare necontrolată a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice îl are asupra mediului înconjurător. Proiectul de artă fotografică realizat de Asociaţia Environ şi-a propus să transmită astfel un semnal de alarmă cu privire la necesitatea regândirii unui sistem de valori şi reconsiderarea modului de consum pentru a evita stricăciunile ireversibile asupra planetei, pierderea frumuseţilor naturale şi deteriorarea stării de sănătate a oamenilor. Expoziţia poate fi vizitată în continuare pe www.environ.ro/deeestul.●