Asociația Environ se alătură celor 100 de organizații din 40 de țări care sărbătoresc pe 14 octombrie cea de-a doua ediție a Zilei Internaționale a Deșeurillor Electrice. Evenimentul atrage atenția asupra problemei în creștere a deșeurilor provenite de la echipamente electrice și electronice (DEEE).

Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice (IEWD) este o inițiativă a WEEE Forum care reunește părțile interesate din domeniu, promovând eliminarea corectă a echipamentelor electrice și electronice în vederea reutilizării și reciclării acestora. În 2019, se estimează că la nicvel global vor fi generate 50 milioane tone de DEEE-uri. Jumătate dintre acestea reprezintă device-uri personale – calculatoare, telefoane, tablete și televizoare, restul fiind electrocasnice mai mari și echipamente de încălzire și răcire.

Din totalul deșeurilor electrice generate în decursul unui an, doar 20% sunt reciclate, ceea ce înseamnă că 40 milioane tone DEEE-uri sfârșesc anual în gropile de gunoi, arse sau tranzacționate și tratate ilegal în afara standardelor. Astfel se pierd numeroase materii prime valoroase și critice din lanțul de aprovizionare, cauzând probleme serioase de sănătate și de mediu prin transferuri ilegale de deșeuri către țările în curs de dezvoltare.

„Suntem onorați că și țara noastră participă la acest eveniment internațional care sperăm să capete o amploare din ce în ce mai mare de la o ediție la alta. Considerăm că cei mai importanți pași în direcția creșterii ratelor de colectare și reciclare a deșeurilor electrice sunt informarea corectă în cadrul unor ample campanii de conștientizarea și crearea punctelor de colectare accesibile. Anul acesta, Asociația Environ va marca Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice prin organizarea unei expoziții cu tema ,,Amintirile rămân cu tine, vechiturile rămân la noi”, plecând de la conceptul că românii dezvoltă un oarecare atașament față de obiectele vechi .” – Roxana Puia, Director Marketing Asociația Environ.

Karmenu Vella, comisarul UE pentru mediu, afaceri maritime și pescuit a explicat în mesajul său video dedicat Zilei Internaționale a Deșeurilor Electronice: „Intrăm în următoarea etapă în angajamentul Europei de a încuraja economia circulară. Aceasta va face parte din noul Acord ecologic pentru Europa anunțat de președintele Comisiei, Ursula van der Leyen.”

În acest moment, rata minimă anuală de colectare este de 45%, iar din 2021 va crește la 65% din greutatea medie a aparatelor introduse pe piață în cei trei ani precedenți,. ”Prin noile obiective de colectare se urmărește ca aproximativ 10 milioane de tone, sau aproximativ 20 kg pe cap de locuitor, să fie colectate separat. O rată de colectare atât de mare ar fi imposibil de atins fără implicarea tuturor actorilor, inclusiv a cetățenilor. Suntem încrezători că Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice va contribui la creșterea conștientizării acestei probleme, iar cu ajutorul societății să putem îmbunătăți ratele de colectare nu numai în Europa, ci și la nivel global. „- a declarat Pascal Leroy, Directorul General WEEE Forum.

Rețeaua națională de puncte de colectare Environ vă oferă posibilitatea de a elimina în mod corect și responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

app-store
google-play