Organismele din industrie solicită prudență și coerenta în modularea ecologică a taxelor pentru sectorul electronic

Printr-o reformulare a legislației privind deșeurile din 2018, UE promovează o idee conform careia contribuțiile financiare (sau taxele) pe care producătorii le plătesc organizațiilor de preluare a responsabilitatilor (OTR) ar trebui să fie adaptate la nivel ecologic.

Cu alte cuvinte, taxele plătite pentru gestionarea deșeurilor electronice ar trebui să fie ajustate pentru a recompensa producătorii care depun eforturi in proiectarea de produse care au un impact redus asupra mediului (bonus) sau pentru a descuraja comercializarea produselor mai puțin ecologice (malus). Eco-modularea tarifelor este considerată un instrument de punere in practica a economiei circulare.

Se așteaptă ca CE (Comisia Europeană) să publice un ghid privind eco-modularea tarifelor pentru a ajuta statele membre in transpunerea legislației UE. ORGALIM, APPLiA, DIGITALEUROPE, EucoLight, LightingEurope și WEEE Forum, entitati reprezentative pentru industria producătorilor de echipamente electrice și electronice și ale organizațiilor de colectare a deșeurilor electronice, au stabilit un set de doisprezece recomandări la nivel înalt pentru a garanta o implementare cde succes. Aceștia consideră că introducerea schemelor de taxe eco-modulatoare riscă să înrăutățească problemele prin crearea unui strat suplimentar de complexitate, dacă piața nu este studiată în mod eficient și dacă criteriile care stau la baza eco-modulării nu sunt armonizate.

„Considerăm că eco-modularea taxelor pe care producătorii o plătesc în organizațiile de tip OTR este unul dintre instrumentele care vor genera economia circulară, cu condiția ca acele criterii care stau la baza adaptarii tarifelor să fie armonizate la nivelul UE și coerente cu legislația UE și cu standardele internationale.”,- Pascal Leroy, directorul general al WEEE Forum , si unul dintre semnatarii lucrării.

„Mai mult, reamintim factorilor de decizie că evaziunea in mediul online (onlie free riding), fenomenul prin care vânzătorii online aleg, de obicei, să nu se înregistreze și să nu se angajeze să retragă deșeurile electronice de pe piata sau să nu plătească pentru colectarea și reprocesarea lor, este practicat frecvent. „Free riding ”-ul impune un cost neloial pentru ceilalti producători și comercianți care isi respecta obligatile, denaturează piața, face companiile compatibile mai puțin competitive și duce la o supraestimare a ratelor de colectare a DEEE, ceea ce face ca aceasta să fie o problemă urgentă care ar trebui abordată cu prioritate. ”

SURSĂ: https://weee-forum.org/ws_news/industry-bodies-ask-for-caution-and-coherence-in-eco-modulation-of-e-sector-fees/

Rețeaua națională de puncte de colectare Environ vă oferă posibilitatea de a elimina în mod corect și responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

app-store
google-play