România ocupă din nou o poziție defavorabilă la nivel european, țara nostră având probleme cu depozitarea şi reciclarea deşeurilor.

Un raport al Comisiei Europene a analizat toate statele membre UE şi a lansat un avertisment celor 14 ţări considerate a avea cel mai mare risc de a nu atinge obiectivul de reciclare stabilit pentru 2020, scrie euronews.com Cele mai mari probleme sunt în Malta, România, Grecia şi Cipru. În 2016, toate cele patru au reciclat mai puţin de 20% din totalul deşeurilor produse.

Obiectivul de reciclare al Uniunii Europene până în 2020 este de 50% din cantitatea totală de deşeuri rezultate, iar cele 14 ţări au fost avertizate cu privire la obiectivul pe care îl au de atins.

România se află pe locul doi, după Malta, ţara noastră reciclând doar 13% din deşeuri, reuşind depozitarea în proporţie de 69%.

În Malta rata de reciclare este de doar 7%, cu un procent de 83% din deşeuri direcţionate către depozitele de gunoi. Chiar și așa, reuşeşte să combine cea mai mică rată de reciclare cu cea mai mare rată de depozitare a deşeurilor. Grecia și Cipriu reciclează 17% din deşeuri, iar Estonia, deşi reciclează 28% din deşeuri, are o rată de depozitare de doar 10%, departe de obiectivele UE.

România, Grecia şi Cipru sunt în dificultate.

 „Niciuna dintre aceste ţări nu este pe cale să atingă obiectivele de reciclare stabilite de UE pentru anul 2020. În prezent, oferim sprijin anumitor țări care au solicitat asistență suplimentară și văd anumite acțiuni decisive. Totuși, rămân multe de făcut” a declarat Adrian Gibbs, consultant principal Eunomia, firma care a întocmit raportul.

Pe de altă parte, Polonia este „cea mai bună dintre reciclatorii răi”. Aici se reciclează 44% din gunoi, 36% din deşeuri ajungând în depozite.

Sursa: adev.ro/pl0li8

Raportul de alertă timpurie pentru România

Rețeaua națională de puncte de colectare Environ vă oferă posibilitatea de a elimina în mod corect și responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

app-store
google-play