De la ce vârstă le putem spune copiilor că e necesar să aibă grijă de natură și când pot înțelege ei noțiuni precum „mediu înconjurător”, „poluare” sau „reciclare”?
Educația ecologică poate începe din momentul în care un copil poate diferenția „bun” de „rău”, prin „rău” înțelegând inclusiv gunoi, mizerie, suferință. Odată ce copiii pricep că anumite lucruri se aruncă și altele nu și că Pământul „suferă” atunci când aruncăm gunoaie, eco educația începe. Cei mici, cu caractere în formare, vor adopta mult mai ușor comportamente pozitive față de mediul înconjurător, pe care le vor păstra, cel mai probabil, pe tot parcursul vieții.
Pentru că nu ne naștem cu spirit civic, ci învățăm în funcție de ceea ce vedem în jurul nostru, copiii, mai mult decât oricine, au nevoie de modele care să-i încurajeze să respecte și să protejeze natura. Prin exemplul lor, adulții transmit cel mai puternic semnal de „așa da” sau „așa nu” când vine vorba de grija pentru mediul înconjurător. De la curățarea locului în care stau și punerea lucrurilor la „locul lor”, până la colectare selectivă și reciclare nu e decât un pas.
Așa a luat naștere, în 2019, serialul online „2 Minute cu Amy”, un proiect inovator care transformă tehnologia în aliat pentru protejarea mediului. Amy (Anamaria Rădulescu) a cutreierat alături de Baterel școli din toate colțurile țării, povestind despre reciclare și încercând să scoată la iveală eroul din fiecare copil. Experiența acumulată în ultimii cinci ani este disponibilă acum pe canalul de Youtube – 2 minute cu Amy, unde prietena lui Baterel povestește pe limba copiilor, în episoade puțin mai lungi de 2 minute, despre ecologie și protejarea planetei. Serialul a ajuns deja la al patrulea sezon – Electric Stories.