Ziua Mondială a Mediului se sarbatoreste la nivel mondial pe data de 5 iunie, gazda din acest an fiind India. Daca in 2017 tema aleasa a fost Connecting People to Nature, iar gazda a fost Canada, anul acesta India este tara organizatoare a evenimentului si tema aleasa este Beat Plastic Pollution.

plastic pollution

(sursa poza @sudarsansand Twitter)

Imaginati-va gradul de poluare al marilor si oceanelor, daca la fiecare 2 minute un camion cu deseuri de plastic este aruncat in ocean.

Este un puternic semnal de alarmă atât pentru guvern si autorități cât și industriile care folosesc plastic ca materie primă sau pentru comunitățile de oameni, de a gasi soluții viabile pentru înlocuirea plasticului cu materii prime rezistente și cu un nivel de poluare mult mai mic asupra mediului și implicit a sănătății populatiei.
Primul an in care Ziua Mondială a Mediului a avut loc a fost în anul 1972 și a devenit unul dintre cele mai de seama evenimente mondiale, regasindu-se in fiecare colt al planetei.

Cateva din problemele majore ale poluarii cu plastic, de care ar trebui sa tinem cont:

  • Peste 500 de miliarde de pungi de plastic sunt folosite anual.
  • Pe toată perioada unui an sunt aruncate în oceane peste 8 milioane de tone de plastic (aproximativ un camion de gunoi în fiecare minut).
  • În ultimii 10 ani s-a produs mai mult plastic decât în tot secolul trecut
  • Aproximativ 50% din plasticul utlizat este de unică folosință.
  • Sunt cumpărate 1 milion de sticle de plastic la fiecare minut.
  • Din totalul deșeurilor generate, 10% reprezintă plastic.

Aceste fapte ne vizează pe fiecare dintre noi și suntem direct responsabili pentru ceea ce utilizăm în activitățile de zi cu zi, astfel că acest eveniment își dorește responsabilizarea umană în raport cu volumul foarte mare de plastic folosit la nivel global.

Asociația Environ și Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor se implică în continuare foarte activ în această problemă, venind în permanență cu soluții de reciclare pentru un alt segment cu o cotă alarmantă de poluare și anume bateriile și aparatele electronice și electrocasnice.