Asociatia Environ in calitate de membru al organizatiei europene WEEE Forum informeaza opinia publica cu privire la lansarea unei platforme online „Informatie pentru reciclare – I4R” care va permite reciclatorilor sa acceseze informatii despre prezenta si localizarea materialelor preiculoase din produsele electrice.

 

În încercarea de a răspunde solicitărilor reciclatorilor de informații privind prezența substanțelor periculoase în deșeurile electronice, producătorii și organizațiile de preluarea a responsabilitatilor s-au alăturat pentru a crea "Informație pentru reciclatori - I4R", o platformă unică, menită să ofere o întreaga gamă de informații și orientări privind modul de manipulare a substanțelor periculoase: http://www.i4r-platform.eu

DIGITALEUROPE și CECED, împreună cu Forumul WEEE, o asociație internațională a organizațiilor de preluare a responsabilitatilor producatorilor și un centru de competență, lansează astăzi o platformă comună online - Platforma informațiilor pentru reciclare (I4R). Această nouă platformă va permite reciclatorilor să acceseze informații despre prezența și localizarea materialelor periculoase în produse. Forumul WEEE va găzdui și va intretine platforma.

"Dorim să rezolvăm această problemă, iar platforma I4R este esențială pentru a informa mai bine managerii din industria de reciclare și pentru a instrui lucrătorii în probleme de siguranță", a declarat Cecilia Bonefeld-Dahl, directorul general al DIGITALEUROPE. "Prin furnizarea de informații la nivel de grup de produse, platforma I4R va ajuta reciclatorii să optimizeze sortarea acolo unde este cazul", a adăugat ea.

"Valoarea adăugată a platformei I4R nu va aduce beneficii numai reciclatorilor și industriei, ci și tuturor cetățenilor europeni. Acesta este un alt exemplu de industrii care lucrează împreună pentru a contribui la o societate circulară, de această dată prin susținerea reciclării și recuperării secundare de materii prime ", a subliniat Paolo Falcioni, directorul general al CECED.

"Platforma I4R este un pas important in imbunatatirea proceselor de tratatare si a conformitatii in general", spune Pascal Leroy, secretar general la Forumului WEEE. "Informatiile usor accesibile despre prezenta substantelor restrictionate in deseuri sunt cerute de reciclatori".

Cadrul legal

Articolul 15 din Directiva 2012/19 / UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) impune producătorilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) să furnizeze informații gratuite cu privire la pregătirea pentru reutilizare și tratare pentru fiecare tip de DEEE plasat pe piaţă. În 2005, CECED și DIGITALEUROPE, vorbind pentru producătorii de aparate de uz casnic și electronice TIC / electronice de consum, și reciclatorii de electronice de la EERA au ajuns la un acord privind formatul acestor informații. De atunci, producătorii au colectat informațiile într-un format armonizat de raportare pentru fiecare produs pe site-ul lor web. Astăzi, lansează o platformă online comună.

 

Asociația Environ este o organizație colectivă, non-guvernamentală și non-profit care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice, promovând activ de peste 10 ani conceptele de colectare selectivă, reciclare și economie circulară în țara noastră. Informații complete despre activitatea organizației sunt disponibile pe www.environ.ro o

 

Sursa : Weee Forum