AdobeStock 73669739Ziua Europei, ramasa in istorie si sub numele de "Ziua Schuman", este marcata in fiecare an, la data de 9 mai. La 9 mai 1950, la cinci ani de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, in cadrul unui discurs tinut la Paris, propunea plasarea productiei de carbune si otel sub controlul unei autoritati comune, pentru a se controla in acest fel productia de armament si posibilitatea ca un viitor conflict militar sa poata fi evitat, potrivit europa.eu. Propunerea lui Robert Schuman este considerata a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului si Italia s-au alaturat Frantei si Germaniei si, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) intre Germania, Franta, Belgia, Italia, Luxemburg si Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economica Europeana (CEE), cunoscuta si ca Piata Comuna, si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA, astazi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât si Tratatul CEEA au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958.

Pe parcurs, procesul de integrare economica a fost acompaniat de procesul de integrare politica a statelor membre. Ulterior, acestui complex proiect de constructie europeana i s-a alaturat Irlanda, Marea Britanie si Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania si Portugalia (1986), Suedia, Austria si Finlanda (1995), in 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia si Ungaria, in 2007, Bulgaria si România si in 2013, Croatia.

Robert Schuman (1886-1963) a fost ministru de finante, apoi prim-ministru in 1947, ministru al afacerilor externe in perioada 1948-1952 si din nou ministru de finante in perioada 1955-1956. intre 1958 si 1960, a fost presedinte al Parlamentului European.

Decizia serbarii Zilei Europei in fiecare an, la 9 mai, a fost luata de Consiliul European de la Milano, din 1985.

Pentru marcarea acestei zile, institutiile UE isi deschid portile pentru publicul larg, in zilele de 6 mai (Bruxelles), 13-14 mai (Luxemburg) si 14 mai (Strasbourg). Totodata, birourile locale ale UE din Europa si din intreaga lume organizeaza cu acest prilej, diverse activitati si evenimente, pentru toate vârstele, cetatenii fiind invitati sa participe la vizite, dezbateri, concerte si alte evenimente, potrivit europa.eu.

In România sunt organizate o serie de evenimente dedicate Zilei Europei, atât la Bucuresti, cât si in alte orase ale tarii.

La 7 mai 2017, a avut loc in Parcul Cismigiu din Bucuresti, a patra editie a ''Pietei Statelor Membre ale UE'', organizata de Centrul Infoeuropa. Apoi, la 9 mai, Centrul Europe Direct Bucuresti organizeaza pe esplanada Universitatii din Bucuresti, o serie de activitati ce cuprind dezbateri, lansari de expozitii de fotografie, flash mob-uri, dar si demonstratii practice ale unor mestesugari sau dansuri ale comunitatii elene din România. Festivalul Filmului European dedica editia din acest an aniversarii a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, iar Spatiul Public European organizeaza Expozitia aniversara ''20:30 Erasmus''. De asemenea, in perioada 9-30 mai, are loc Salonul european de banda desenata 2017.

60 de motive bune pentru Uniunea Europeana

De ce avem nevoie de Uniunea Europeana? Avem mai multe beneficii sau obligatii de pe urma apartenentei noastre la blocul comunitar european? intr-o lume asa de zgomotoasa si rapida, vocea mea se mai aude? Care sunt instrumentele utilizate pentrupunerea in practica a politicilor europene? Care sunt valorile sustinute la nivelul Uniunii Europene? Care sunt drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni?

Toate acestea sunt intrebari legitime pentru fiecare european. Iar anul acesta, cand sarbatorim 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, iar Romania aniverseaza incheierea primului deceniu de apartenenta la aceasta constructie sociala, politica si economica, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a publicat o brosura cu "60 de motive pentru care fiecare roman ar trebui sa aprecieze Uniunea Europeana".60 de motive bune pentru Uninea Europeana

Sursa: Agerpres si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania