In fiecare an, fiecare cetatean european genereaza peste 500 de kilograme de deseuri municipale, din care mai mult de o treime merge direct la groapa de gunoi. Doar in jur de 40% din deseurile produse de gospodarii din UE sunt reciclate, cu o rata de reciclare de 80% in unele zone, și mai mica de 5%, in altele.

In luna ianuarie 2016, Comisia Europeana s-a intalnit cu reprezentanti din opt state membre (Croatia, Cipru, Ungaria, Irlanda, Malta, Portugalia, Slovenia și Spania), pentru a discuta principalele lectii invatate in exercitiul de promovare din perioada 2014-2015 a domeniului privind gestionarea deseurilor municipale. Obiectivul exercitiului a fost de a evalua politica de gestionare a deseurilor in statele membre selectate si a le ajuta sa se pozitioneze pe drumul cel bun in vederea atingerii obiectivelor UE privind deseurile, ca parte a tranzitiei europene catre o economie circulara.

Workshop-ul s-a axat pe prioritatile identificate in discutiile cu statele membre: prevenirea deseurilor, colectarea selectiva, gestionarea deseurilor biologice, guvernarea si instrumentele economice, datele si planificarea infrastructurii deseurilor .

Principalele rezultate sunt "dosarele personalizate", si o analiza amanuntita a situatiei de gestionare a deseurilor din fiecare stat membru precum si "foile de parcurs", care contin recomandari practice pentru imbunatatirea gestionarii deseurilor municipale in cadrul fiecarei tari. Raportul final este disponibil aici.

Sursa : Comisia Europeana