Japonia ar putea confectiona medaliile pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din metalele pretioase extrase din deseuri electronice. Unele date arata ca acest tip de deseuri numai din Japonia reprezinta 16% din rezerva mondiala de aur.

In anul 2020, Japonia va gazdui Jocurile Olimpice si, ca un efort pentru a recicla deseuri electronice (e-waste), tara planuieste sa confectioneze medaliile din componente vechi de calculatoare, telefoane si alte device-uri care au ajuns la gunoi.

Pentru Jocurile Olimpice din 2012, Londra a avut nevoie de 9.6 kilograme de aur, 1.210 kilograme de argint si 700 de kilograme de cupru. Prin comparatie, cantitatea de metale pretioase recuperata din electronice, in 2014, in Japonia: 143 de kilograme de aur, 1.566 de kilograme de argint si 1.112 tone de cupru.

Potrivit unui raport al Nikkei Asian Review, e-deseurile din Japonia ar constitui 16% din rezerva mondiala de aur si 22% din cea de argint, mai arata sursa citata.

În 2009, Japonia a creat o nouă legislatie care ii obliga pe cetateni sa recicleze electronicele de acasa, de la computer, telefon mobil si TV, pana la masini de spalat si frigidere. Aceasta, insa, nu a avut prea mare succes. Ministerul Mediului a cerut ca fiecare persoana sa predea, anual, 1 kilogram de electronice de mic consum pe an, insa multe comunitati au predat cu greu 100 de grame de persoana.

Organizatorii Tokyo Games 2020 intentioneaza ca prin aceasta initiativa sa contribuie la un ”viitor sustenabil”, alaturi de Ministerul Mediului din Japonia, de autoritatile locale si de grupurile active in domeniul reciclarii. Posibila actiune este si un mod de a preveni alte extractii de aur si de argint din pamant.

Medaliile olimpice nu sunt realizate din metale pretioase pure, insa trebuie sa indeplineasca reguli stricte cu privire la dimensiune si la compozitie. Potrivit regulamentului elaborat de Comitetul International Olimpic, cele din aur trebuie sa contina cel putin sase grame din acest metal si 92,5% argint si sa aiba 60 de milimetri in diametru si 3 milimetri grosime.

Problema reciclarii de deseuri electronice

Deseurile electronice nu se degradeaza asa cum o fac cele alimentare. Unele dintre ele contin mult timp de la aruncare metale otravitoare (cum ar fi saruri de argint), care contamineaza pamantul si apele.

Desi ideea reciclarii deseurilor electronice este una foarte buna, modalitatile prin care se fac aceste operatiuni pot fi foarte periculoase (copiii din Guiyu, o localitate din sudul Chinei unde erau ateliere de reciclat aveau cantitati anormale de plumb in sange).

Extragerea aurului din electronice, de exemplu, necesita utilizarea chimicalelor toxice cum ar fi mercurul sau cianura. Din fericire, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Edinburgh a dezvoltat o metoda de a extrage aurul fara a folosi chimicale. Metoda lor presupune folosirea unei solutii usor acide pentru a dizolva tot metalul din deseurile electronice si apoi adaugarea unui lichid uleios, astfel incat este extras doar aurul.

Industria electronicelor produce pana la 42 de milioane de tone de deseuri anual. In plus, se pare ca 90% din deseurile electronice din lume sunt aruncate si reciclate ilegal. Aceasta aruncare a deseurilor a costat economia mondiala 52 de miliarde de dolari.

Sursa: Green Report