Cantitatea de deseuri electronice din Asia a crescut cu 63% in ultimii 5 ani, odata cu ieftinirea gadgeturilor si cresterea veniturilor. Avertismentul vine din partea Organizatiei Natiunilor Unite, care a evaluat piata regionala a DEEE-urilor in perioada 2010-2015.

Specialistii au analizat situatia din 12 tari: Cambodgia , China, Hong Kong, Indonezia, Japonia, Malaezia, Filipine, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda și Vietnam. Astfel, au constatat ca volumul DEEE-urilor din estul si sud-estul Asiei a crescut cu aproape 2 treimi in 6 ani, ajungand la 12.3 milioane de tone.

China a inregistrat cea mai mare crestere (107%), fiind responsabila pentru generarea a 6.7 milioane de tone de deseuri electronice. Are insa si cel mai mare numar de locuitori. Tarile cu cea mai mare cantitate de deseuri pe cap de locuitor sunt insa altele: Hong Kong (21.7 kg), Singapore (19.95 kg) si Taiwan (19.143 kg). La polul opus, in Cambodgia, Vietnam si Filipine s-a aruncat cel mai mic volum de DEEE-uri: 1.1, 1.34, respectiv 1.35 kg. In medie, un asiatic a produs cam 10 kg de produse electronice in 2015, in timp ce un european generează cam 15 kg anual.

Cresterea consumului, principala cauza

Potrivit raportului, cresterea se datoreaza mai multor trenduri. Unul dintre acestea il reprezinta evolutia tehnologiei și dezvoltarea de noi gadgeturi. Totodata, cererea a crescut, odata cu majorarile de venituri si cresterea nivelului de trai. Cetatenii din clasa de mijloc nu doar ca isi permit sa cumpere mai multe produse electronice, dar le schimba mai des odata cu invechirea lor si aparitia unor modele noi.

La toti acesti factori se adauga cresterea importurilor de echipamente electrice, electronice si electrocasnice. Produsele importate sunt de multe ori second hand, ceea ce face ca durata lor de viata sa fie mai scurta si sa ajunga mai rapid la gunoi.

Gestiunea DEEE, o provocare pentru statele nedezvoltate

Spre deosebire de tarile dezvoltate, cele in curs de dezvoltare din Asia nu au un sistem de gestionarea a DEEE-urilor bine pus la punct. Prin urmare, reciclarea lor contituie o problema in sine, potentata de factori precum: lipsa de educatie a populatiei in ceea ce priveste importanta colectării si reciclarii DEEE-urilor, lipsa unei infrastructuri la indemana cetatenilor, lipsa de stimulente si reglementari administrative care sa incurajeze colectarea si reciclarea, dar si activitatea colectorilor informali.

Aceștia din urma obisnuiesc sa arda deseurile electronice, pentru a „separa” componentele si a extrage elementele valoroase (de exemplu, ard cabluri pentru a obtine cupru). De asemenea, folosesc substante poluante (acid sulfuric, acid clorhidric si acid azotic), pentru a separa si a purifica metale precum cuprul sau aurul. Acestea elibereaza inevitabil vapori toxici, care polueaza atat aerul, cat si solul. Nu doar ca procedeele folosite sunt periculoase pentru mediu si comunitati, dar impiedica valorificarea eficienta a deseurilor electrice si electronice.

Sursa : Green Report