Statele europene isi imbunatatesc metodele de prevenire a depozitarii deseurilor menajere si a altor deseuri municipale la gropile de gunoi. Ratele de reciclare au crescut considerabil in Europa in ultima decada, partial datorita politicilor europene de mediu, conform unei noi evaluari a Agentiei Europene de Mediu.

Raportul Agentiei Europene de Mediu “Managementul deseurilor municipale in tarile europene” compileaza cele mai recente date disponibile despre practicile de management al deseurilor din tarile membre AEM (incluzand cele 28 de tari europene membre, plus Islanda, Norvegia, Elvetia si Turcia, cu informatii partiale despre tarile Balcanice de Vest).
Procentul deseurilor municipale care ajungeau la groapa de gunoi in cele 32 de tari membre AEM s-a redus de la 49% in 2004 la 34% in anul 2014. Per total, rata de aruncare a deseurilor la groapa a scazut in 27 din cele 32 de tari.

In Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda, Norvegia, Suedia si Elvetia, nu s-a trimis, practic, niciun deseu municipal la groapa de gunoi. In total, cantitatea de deseuri municipale generate in cele 32 de state membre AEM a fost diminuata cu 3% si iar cantitatea medie pe persoana a scazut cu 7% din 2004 pana in 2014. Totusi, studiul a aratat ca nu a fost o tendinta uniforma in aceste tari. A existat o crestere a generarii deseurilor municipale pe persoana in 16 tari si o descrestere in alte 19 tari.
Una din povestile de succes ale politicilor europene de mediu este cresterea ratei de reciclare a deseurilor municipale (care include reciclarea materialelor, compostarea si asimilarea deseurilor bio). Tarile AEM au obtinut o rata medie de reciclare totala de 33% in 2014, comparat cu 23% in 2004. (Pentru statele membre UE: de la 37% la 44% pe aceeasi perioada, 2004-2014). Statisticile arata ca Germania, Austria, Belgia, Elvetia, Olanda si Suedia au reciclat cel putin jumatate din deseurile municipale generate.
Per total, in 15 din cele 32 de tari, rata de reciclare a crescut cu un procentaj de cel putin 10% in perioada anilor 2004-2014. Cercetarea arata ca exista o corelatie intre rata de reciclare crescatoare si rata descrescatoare a aruncarii deseurilor la groapa de gunoi. De obicei, depozitarea la groapa de gunoi scade mai rapid in comparatie cu cresterea ratei de reciclare, deoarece strategiile de management al deseurilor se schimba de la depozitarea acestora la groapa catre o combinatie de reciclare si incinerare. In unele cazuri, aceste strategii includ, de asemenea, masuri de pre-tratare, cum ar fi tratarea mecano-biologica, rezultate acesteia fiind apoi reciclate, incinerate sau aruncate.
In ciuda progresului realizat catre atingerea obiectivelor impuse de legislatia europeana privind managementul deseurilor, perspectiva de indeplinire a tintelor UE prin reciclarea a 50% din deseurile municipale generate pana in 2020 este mixta si multe tari vor fi nevoite sa isi sporeasca eforturile, conform datelor disponibile.
Este important sa remarcam totusi, ca datele folosite in acest studiu nu arata progresul fata de tintele impuse pentru toate tarile. Statele membre au de ales dintre patru metode diferite care le monitorizeaza progresul, iar datele folosesc aceeasi metoda pentru toate tarile. Mai mult, datele despre generarea deseurilor si indicatori sunt limitate in unele cazuri. Tarile au definitii diferite despre ce constituie deseurile municipale sau compozitia materialelor reciclate. De exemplu, unele tari includ doar deseurile menajere, pe cand altele includ si deseurile similare rezultate din activitati comerciale sau birouri. Imbunatatiri privind datele legate de generarea deseurilor si armonizarea ulterioara a modalitatilor de raportare nationala ar ajuta eficacitatea procesului de masurare.


Deseurile muncipale compun in jur de 10% din totalul deseurilor generate in Uniunea Europeana, dar continua sa fie o problema vizibila. Prevenirea acestora reduce presiunile de mediu asociate, iar reciclarea ar ajuta ca deseurile generate sa devina surse materiale valoroase pentru economie. Comisia Europeana a propus, anul trecut, noi tinte pentru deseurile municipale – tinta de reciclare a 65% din deseurile municipale generate pana in 2030 si o tinta de reducere a depozitarii deseurilor la gropile de gunoi cu maxim 10% din deseurile municipale pana in 2030. Aceste propuneri fac parte din pachetul de masuri privind economia circulara al Comisiei, cu scopul de a mentine valoarea produselor, materialelor si resurselor in economie cat mai mult timp posibil.

Sursa: Agentia Europeana de Mediu