Ziua de 1 Decembrie 1918 incununeaza lupta romanilor transilvaneni pentru Unitate Nationala si marcheaza momentul crearii Romaniei Mari, intr-un moment in care poporul roman a stiut sa valorifice conjunctura internationala favorabila creata in urma Primului Razboi Mondial si a destramarii imperiilor tarist si Austro-Ungar. Marea Unire nu a fost rezultatul participarii Romaniei la razboi si nu o victorie militara a stat la temelia Romaniei Mari, ci un act de vointa al natiunii romane, necesitatea istorica de a trai intr-un stat national unitar.

Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 de delegati si sprijinita de peste 100 de mii de romani veniti din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutie prin care s-a consfintit unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) si tara Ungureasca (Crisana, Satmar si Maramures) cu Romania.

Dupa Revolutia din 1989, din anul 1990, 1 Decembrie devine Ziua nationala a Romaniei si sarbatoare publica, conform Legii nr. 10 din 31 iulie 1990. Adoptata de un Parlament dominat de FSN, legea a avut in vedere atat combaterea simpatiilor legate de traditia monarhica a Romaniei, cu sarbatoarea nationala istorica pe 10 mai, cat si contracararea opozitiei anticomuniste, care ceruse adoptare zilei de 22 decembrie drept sarbatoare nationala.

Potrivit unui comunicat remis de MApN, peste 3.000 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul Român de Informatii, cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, si militari din mai multe tari aliate sau partenere vor participa joi, incepând cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a României, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti.

Militarii straini vor fi din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Italiana, Republica Federala Germania, Republica Moldova, Republica Polona, Republica Slovaca, Spania si Statele Unite ale Americii.

Tot in Bucuresti, joi incepând cu ora 8.00, o ceremonie militara si religioasa de depuneri de coroane si jerbe de flori la Mormântul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanti ai Armatei României participa, la solicitarea si cu sprijinul autoritatilor locale, la pregatirea, organizarea si desfasurarea de parade militare, ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori, intâlniri cu militari veterani și veterani de razboi, expozitii de tehnica militara de lupta și armament si retrageri cu torte in unele garnizoane in care sunt dislocate mari unitati si unitati militare - se mai arata in comunicat.

De asemenea, cu ocazia Zilei Nationale, Drapelul national este arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale ale Fortelor Navale se ridica Marele Pavoaz.

Ziua Nationala este sarbatorita si peste hotare, acolo unde militarii aflati in misiune in teatrele de operatii desfasoara ceremonii militare si activitati specifice.

MApN subliniaza ca folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) in spatiul aerian unde se desfasoara manifestarile dedicate Zilei Nationale este interzisa.

Parade militare spectaculoase vor fi organizate, de Ziua Nationala, in majoritatea oraşelor din tara, iar autoritatile au pregatit concerte, mese populare si focuri de artificii. Cu aceeasi ocazie, in mai multe orase, autoritatile vor aprinde iluminatul festiv de sarbatori.

Sursa: Stirile TVR