Ce poate fi considerata prea mare agitatie pentru gunoi, a devenit un obicei instinctiv printre germani, campionii globali ai reciclarii.
Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, nemtii sorteaza incantati 65% din deseurile generate intr-o varietate de recipiente colorate pentru reutilizare sau incinerare. Locuitorii din Coreea de Sud se claseaza pe locul II, recicland 59% din gunoiul produs. Statele Unite recicleaza 35 %, doar un pic peste media statelor dezvoltate care fac parte din organizatie, dar este cu mult inaintea Turciei, unde 99% din tot ce se arunca ajunge la groapa de gunoi.
Desigur, chiar si in Germania, vei intalni persoane care nu recicleaza. In loc sa sorteze, ei aleg sa arunce tot intr-un container pentru deseuri menajere, astfel sfidandu-i pe vecinii constiinciosi ce cara gunoiul in pungi diferite menite recipientelor codate pe culori.
Plasticul si ambalajele trebuie colectate in containerul galben, cel albastru este pentru hartie si carton. Deseurile de sticla au doua recipiente: alb pentru sticla transparenta si verde pentru sticla colorata.
Apoi avem containerul maro pentru gunoiul de origine organica, destinat compostarii. Incepand cu anul 2015, fiecare comunitate din Germania este obligata prin lege sa colecteze compostul, pentru folosirea acestuia in fabricile biogaz sau fertilizator organic; nemtii genereaza 10 milioane de tone anual.
Alte tari din Europa de Vest sunt aproape la fel de zeloase ca Germania. Austria, Belgia, Elvetia, Olanda si Suedia recicleaza cel putin jumatate din deseurile municipale, conform Agentiei Europene de Mediu.
Una din cheile de succes ale Germaniei este faptul ca aceste recipiente codate pe culori exista peste tot, in trenuri si pe peroane, in pietele oraselor si in parcurile publice, scoli, chiar si in stadioanele de fotbal. Majoritatea sunt etichetate si in engleza, pe langa germana, pentru a ajuta strainii sa stie ce se arunca unde.
Si daca asta nu era de ajuns, nemtii nu se rusineaza in a intercepta persoane necunoscute care sunt pe punctul de a arunca un pahar din hartie sau o doza de suc goala in recipientul pentru deseuri menajere, strigand “Opreste-te! Nu se arunca acolo!” .

Articolul preluat si tradus de pe New York Times