Discursul organizatiei pentru cooperare si dezvoltare economica (OECD) privind mediul - Paris, Franta – 29 Septembrie 2016

In UE, consideram economia circulară ca fiind un castig triplu. O victorie pentru cresterea economica, o victorie pentru noi locuri de munca, si un castig pentru mediul inconjurator. Putem valorifica acest castig triplu, daca vom actiona in mod coerent de-a lungul intregului lant de valori. Trebuie sa tinem seama de proiectarea produselor, utilizarea lor, repararea lor si de eliminare acestora. Acest lucru inseamna, si o nouă viata pentru deseuri, cresterea materiei prime secundare gata sa reintre in ciclul de productie.

Comisia Europeana a adoptat un pachet ambitios cu privire la economia circulara anul trecut. Acesta contine propuneri legislative si un set de 54 de actiuni. Cele mai multe dintre ele sunt masuri care sa ajute, sa insoteasca si sa accelereze schimbarea din sectorul privat. Aceasta include : un sprijin financiar pentru cercetare și inovare, fonduri de coeziune pentru a contribui la dezvoltarea infrastructurii de top pentru deseuri si desigur, fondul de investitii europene, EFSI.

Privind gestionarea deseurilor, ne propunem obiective ambitioase, dar realiste pentru reciclare si depozitare deseurilor in UE, pana in 2030. Această viziune pe termen lung, va oferi o certitudine in afaceri si la nivel de investitii. Se va imbunatati securitatea aprovizionarii si dezvoltarea pietelor de materii prime secundare.

In etapa de proiectare, Directiva privind proiectarea ecologica (și alte politici de produs) va continua sa promoveze economisirea de energie. Acesta va face referire la asigurarea de produse mai durabile, reciclabile, si mai usor de reparat.

Achizitiile publice reprezinta o mare parte din consumul european. Intentionam sa dezvoltam criterii ecologice de achizitii publice pentru a incuraja achizitionarea de produse durabile si remediabile. Cunoastem faptul ca achizitiile eco lucreaza, cu o combinație de 3 elemente: reguli clare, autoritati publice specializate, si cu personal calificat.

Inovatia, va juca, de asemenea, un rol-cheie. Initiativa noastră privind "Industria 2020 - in cadrul economiei circulare" va oferi finantare de proiecte de peste 650 milioane €.

In cele din urma, dimensiunea globala este foarte relevanta. O mai mare cooperare si coordonare va fi necesara pentru a facilita integrarea considerentelor privind eficienta utilizarii resurselor in cadrul lanturilor valorice globale.

Guvernele din intreaga lume au un rol de jucat in crearea conditiilor care sa permita mutarea la o resursa cu adevarat economic eficienta si circulara. Lideri G7 conduc deja modul in care opereaza alianta utilizarii eficienta a resurselor. Alti actori-cheie, cum ar fi G20, trebuie sa se implice.

OCDE si Grupul international de resurse al UNEP sunt niste actori stabili si pot sprijini cu succes evolutiile in acest domeniu important.

Sursa : Comisia Europeana