Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) lanseaza editia 2016 a documentului Prioritati pentru Romania pentru a  sustine orientarea dezbaterilor publice, in special a celor din anii electorali, catre teme strategice pentru economia romaneasca si societate in ansamblu si pentru a prezenta viziunea AmCham cu privire la prioritatile mandatului parlamentar si executiv  in perioada 2016-2020.

In ceea ce priveste managementul deseurilor, AmCham considera ca se impun o serie de masuri care sa asigure rezolvarea problemelor sistemice si sustenabilitatea pe termen lung a managementului deseurilor:

  • Rezolvarea cat mai urgenta a situatiei de haos din domeniul gestionarii deseurilor de ambalaje si de echipamente electrice si electronice. Stoparea derapajelor majore existente la acest moment in piata nu se poate face decat prin clarificarea rolurilor si responsabilizarea tuturor actorilor (inclusiv a autoritatilor locale) implicati in acest domeniu. Neatingerea obiectivelor de valorificare/reciclare pentru aceste deseuri va conduce la penalitati substantiale aplicate Romaniei, ceea ce va afecta bugetul de stat, cu toate consecintele ulterioare. Concomitent, neatingerea obiectivelor de valorificare/reciclare de deseuri de catre actorii economici privati afecteaza semnificativ companiile acestora si antreneaza reactii in lant in intreaga economie a Romaniei;
  • Corelarea intregii legislatii existente in prezent. Acest lucru este necesar pentru a putea asigura stabilitatea sistemului national de management al deseurilor si predictibilitatea de care mediul privat are nevoie pentru a putea proiecta dezvoltarea afacerilor pe termen mediu si lung;
  • Transparentizarea procesului de revizuire a sistemului si a procedurilor actuale de transfer de responsabilitate, in deplina conformitate cu principiul stabilirii juste si obiective a costurilor pentru fiecare actor din lantul de valorificare a deseurilor de ambalaje;
  • Echilibrarea nivelului contributiilor platite pentru neindeplinirea tintelor, dupa caz, de catre producatori sau administratiile publice locale (pentru care penalitatea in prezent este de 20 de ori mai mica);
  • Cresterea expertizei autoritatilor locale in implementarea proiectelor pentru gestionarea deseurilor finantate prin fonduri europene;
  • Incurajarea colectarii separate a deseurilor prin directionarea de subventii catre agentii economici din aceasta industrie, precum si prin masuri legislative specifice

In continuare redam integral  comunicatul de presa emis de Camera de Comert Americana:

Spre deosebire de dezbaterile electorale anterioare, constatam o pondere mai mare a temelor economice in agenda electorala de anul acesta si ne dorim ca atentia acordata de interlocutori acestui domeniu din pozitia de candidati sa fie mentinuta dupa alegeri. Recomandarile AmCham ofera o imagine clara a prioritatilor mediului de afaceri cu privire la unele domenii strategice ce necesita interventii imediate si pe termen mediu. Speram sa regasim cat mai multe dintre recomandarile raportului  Prioritati pentru Romania in platformele economice propuse de partide in scopul atingerii obiectivului comun de crestere a competitivitatii economice a Romaniei, considera Ionut Simion, Presedintele AmCham Romania.

Documentul Prioritati pentru Romania reitereaza nevoia de fundamentare a ofertelor politice tinand cont de schimbarile din ce in ce mai dificil de anticipat la nivel global, de oportunitatile Romaniei de a se remarca in calitate de lider regional in cadrul structurilor internationale din care face parte, de nevoia de a transfera performanta economica a ultimilor ani la nivelul bunastarii populatiei si de a insoti cresterea economica cu masuri de crestere a competitivitatii. 

AmCham evidentiaza principalele repere ale mandatului 2016 – 2020 ca fiind asumarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE intre ianuarie – iunie 2019, un exercitiu complex, caracterizat de o responsabilitate plurivalenta, intr-o perioada dificila pentru existenta Uniunii in ansamblul sau, iar in plan intern definirea proiectului de pozitionare strategica a tarii, un proiect care sa confere coerenta politicilor publice, alocarii investitiilor si utilizarii eficiente a resurselor de toate tipurile.

Din perspectiva economica, consideram necesara pentru dezvoltarea pe termen mediu, consolidarea principalelor culoare de crestere ale economiei romanesti de pana acum, respectiv capitalizarea sectoarelor cu potential competitiv ridicat, gradul relativ redus al datoriei publice, investitii sistematice in capitalul uman, determinant pentru activitatile economice cu valoare adaugata mare sau independenta si securitatea energetica. 

Avand la baza domeniile favorabile enumerate mai sus, precum si analiza realizata de AmCham Romania cu ocazia publicarii Raportului de Competitivitate a Romaniei 2016, consideram ca Romania trebuie sa faca pasi importanti si rapizi intr-o serie de cinci piloni esentiali pentru dezvoltarea viitoare: 

I. Capitalul uman, prin masuri de reversare a declinului demografic, de retentie a fortei de munca specializate, de asigurare a continuitatii in reforma si investitia in educatie, precum si printr-o alocare mai mare pentru sanatate, concomitent cu eforturi de crestere a eficientei si accesului la serviciile medicale de calitate.

II.Infrastructura moderna necesara in agricultura, pentru eficientizarea costurilor de exploatare, in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor prin continuarea politicilor de digitalizare, si nu in ultimul rand in domeniul transportului prin implementarea si finantarea fara intarziere a Master-Planului in transport.

III.Atragerea fluxurilor de capital prin directionarea strategica a investitiilor publice, asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului autohton de afaceri si cresterea investitiilor locale ȋn capital productiv, prin dezvoltarea unei piete de capital locale puternice si lichide, completate de masuri de atragere a investitiilor straine.

IV.Dezvoltarea durabila si protectia mediului prin administrarea in conditii de maxima eficienta a cadrului natural al Romaniei, dezvoltarea turismului, protejarea fondului forestier si gestionarea deseurilor.

V.Statul de drept si aplicarea legii, prin consolidarea integritatii ȋn domeniul public si privat,  prin sustinerea luptei anti-coruptie si implementarea unor standarde de etica, combaterea  birocratiei si asigurarea unei justitii eficace.

AmCham reitereaza cu acest prilej nevoia de aliniere transpartinica a tuturor partilor interesate din societate pentru formularea si realizarea unui proiect de tara cu orizont multi-generational, un proces transformational pentru Romania prin angrenarea intregii societati intr-un exercitiu de integrare si incredere in potentialul Romaniei si care sa defineasca rolul si locul pe care Romania il va avea la nivel european si global.

Documentul integral este disponibil aici 

Sursa: AmCham.ro