Reprezentanții a 197 de țări au adoptat sâmbătă dimineața, la Kigali, un acord privind eliminarea progresivă a hidrofluorocarburilor (HFC), gaze utilizate la frigidere și alte aparate de climatizare și care s-au dovedit a fi extrem de nocive pentru climă, transmit Reuters, BBC și AFP.

Comunitatea internațională s-a reunit, joi și vineri, la Kigali, pentru a ajunge la un acord asupra eliminării progresive a gazelor HFC, fapt ce ar putea limita în mod semnificativ încălzirea globală.

''Amendamentul și deciziile au fost adoptate'', a declarat ministrul ruandez pentru resurse naturale, Vincent Biruta, care a prezidat reuniunea, la sfârșitul unei sesiuni plenare care a durat toată noaptea. El a spus că acordul a luat forma unui amendament la protocolul de la Montreal privind protecția stratului de ozon.

Hidrofluorocarburile (HFC) au fost introduse în anii '90 pentru a înlocui clorofluorocarburile (CFC) din frigidere, aerosoli, aparate de aer condiționat și izolațiile cu spumă. CFC au fost eliminate ca urmare a Protocolului de la Montreal de protejare a stratului de ozon, când oamenii de știință au realizat că sunt responsabili pentru creșterea găurii din stratul de ozon, care protejează Pământul de razele ultraviolete periculoase.

Însă nivelul de HFC ''crește cu o rată de 10-15% pe an'', a declarat strategul la nivel mondial al organizației ecologiste Greenpeace, Paula Carbajal. Acest lucru face ca HFC să fie considerat ''gazul cu efect de seră cu creșterea cea mai rapidă''.

Carbajal a mai spus că HFC ar putea adăuga chiar și 0,1 grade Celsius la temperatura globală până la jumătatea secolului, și 0,5 grade Celsius până în 2100. Valoarea ridicată reprezintă peste un sfert din valoarea convenită de acordul ''istoric'' semnat de 195 de țări în capitala Franței, în decembrie, care privește limitarea încălzirii globale la mai puțin de 2 grade Celsius prin raport cu epoca preindustrială, înțelegere menită să transforme fundamental, în următoarele câteva decenii, economia nesustenabilă bazată pe consumul combustibililor fosili din prezent și să limiteze schimbările climatice.

Sursa: Agerpres

.