Deseurile electronice, cunoscute sub numele de DEEE-uri, se refera la componentele electronice care nu mai sunt necesare, retrase din circuit si ignorate, precum si componentele electronice, care sunt debarasate in mod necorespunzator. Cu ajutorul tehnologiei care este in continua dezvoltare, acest lucru este un lucru comun la locul de munca, mai ales in companiile care opereaza cu furnizori de telefoane mobile, desktop-uri si laptop-uri. Cu scopul de a preveni acest lucru, compania poate: reduce, reutiliza, recicla, și reevalua. Aceste patru domenii sunt formate din sarcini diferite, unele care trebuie indeplinite de catre conducere si unele la care fiecare angajat poate lua parte. DEEE-urile sunt mai mult decat o risipa de resurse si bani, este un impact negativ asupra mediului de zi cu zi. Impactul vine atat din acumularea de depozite de deseuri cat si din consumul de energie.

Redu:

Reducerea aparatelor electronice la locul de munca este posibila. In timp ce cele mai multe birouri considera ca este cel mai bine pentru toata lumea sa aiba propriul desktop sau laptop, angajatii de tip part-time ar putea sa imparta aparatele. Daca aveti mai mult de un angajat part-time, incercati sa creati programul, astfel incat biroul sa poata fi partajat. In acest fel, computerul este folosit la fel de mult ca orice alt calculator din camera si unul neutilizat nu va creste numarul de deseuri. O alta modalitate de a reduce este de a avea angajati care isi aduc laptop-ul de acasa . Pentru cei care se simt confortabil sa lucreze pe propiul laptop sau pt. cei care lucreaza pe cont propriu acest lucru poate fi o alta solutie. In cazul in care nu aveti suficenti voluntari pentru a face acest lucru, exista posibilitatea sa creati un program prin rotatie. O sugestie finală este de a cumpara doar ceea ce este necesar. Este benefic sa existe un laptop suplimentar sau un telefon mobil, in cazul in care apare o problema, dar este important sa nu se exagereze. Un exemplu bun este legat de telefoanele mobile ale angajaților. In cazul in care nu este crucial pentru fiecare angajat sa aiba un telefon mobil, atunci va puteti limita la cei pentru care este o necesitate. Intrebați-va, care dintre angajati preia apeluri telefonice in fiecare zi? Care nu are acces la telefon de birou,  atunci cand este nevoie de un telefon? Același proces de gandire poate funtiona si pentru iPad-uri si dispozitive tablete. Raspunsul la aceste intrebari pot ajuta la reducerea numarului de electronice folosite.

Reutilizeaza:

Daca este posibil, refoloseste aparatele electronice. In cazul in care un angajat nu mai are nevoie de laptop, ia in considerare alte utilizari. Laptop-ul poate fi utilizat ca asistenta suplimentara in cadrul unei prezentari sau laptop de intalnire, care este usor de transportat. Decat sa fie lasat sa se transforme intr-un deseu si sa se neglijeze intretinerea si actualizarea acestuia, gasiti o alta modalitate de folosire. Pentru electronicele care devin depasite si greu de utilizat, pot exista mai multe optiuni de reciclare , dar există și alte utilizări care pot fi incercate. Pentru telefoanele mobile sau iPad-uri, le puteti folosi ca un webcam de securitate, ca un dispozitiv de urgenta sau ca un telefon pentru jocuri în breakroom. Oricare ar fi utilizarea, evitati punerea lor în gunoi.

Recicleaza:

Reciclarea se poate face in mai multe moduri. Puteti sa initiati un schimb la nivel de companie si astfel puteti castiga bani pentru dispozitivele vechi sau le puteti dona. Indiferent daca alegeti donare sau o organizatie non-profit, acestea vor fi folosite si oferite persoanelor care au nevoie de aceste materiale. Reciclarea este de asemenea benefica pentru gestionarea consumului mediu de energie. Atunci cand o persoana investeste intr-un aparat electronic folosit sau primeste unul prin donatie, asta inseamna un aparat electronic in minus , care trebuie sa fie procesat cu energia mediul nostru. De asemenea, ne ajuta si la pastrarea materialelor. Telefoanele mobile sunt formate din metale pretioase, cum ar fi cupru, aur, paladiu si platina. Cererea pentru aceste metale devine din ce in ce mai mare in functie de popularitatea dispozitivelor mobile, precum si obsesia de a avea cele mai recente gadget-uri.

Reevalueaza:

Nu in ultimul rand, ori de cate ori este necesar trebuie sa reevaluam. Aceasta include determinarea rolului fiecarui aparat electronic la locul de munca, precum și stabilirea a ceea ce se poate face pentru a pastra durata de viata a acesteia. Fie ca este vorba de „updatarea” periodica a aparatului sau luarea de masuri preventive in ceea ce priveste bateriile si acumulatorii, fiecare dintre aceste aspecte joaca un rol important in reducerea deseurilor electronice. In timpul revaluarii, este posibil sa observati ca nu aveti nevoie de dispozitivele pe care intentionati sa le achizitionati. In schimb, s-ar putea sa va dati seama ca exista un singur dispozitiv care va poate satisface toate nevoile. Descoperiri mici poat face o mare diferenta. Reducerea numarului de deseuri electrice la munca nu numai ca este benefica pentru mediu, dar este si benefica pentru dezvoltarea unui comportament responsabil la locul de munca. Incorporeaza acest mod de a gandi la locul de munca, facandu-l o parte din responsabilitatea sociala corporativa, de tip CSR.

Sursa : Environmental Leader