In decursul acestei saptamani, Uniunea Europeana va trimite documentele ratificarii catre ONU. Astfel, vor fi indepliniti toti pasii necesari pentru intrarea in vigoare a acordului international de combatere a poluarii.
Parlamentul European a aprobat astazi ratificarea acordului climatic agreat in luna decembrie a anului trecut la Paris. Votul vine dupa ce vinerea trecuta ministrii UE hotarasera ratificarea. La 30 de zile dupa ce Uniunea Europeana trimite documentele ratificarii la ONU, acordul poate intra in vigoare la nivel global.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat rolul UE in aplicarea acordul climatic.
,,Astazi, Uniunea Europeana a transformat ambitia de a lupta impotriva schimbarilor climatice in actiune. Acordul de la Paris este primul de acest tip si nu ar fi fost posibil fara Uniunea Europeana. Astazi am continuat sa aratam ca suntem lideri si ca, impreuna, Uniunea Europeana poate livra rezultate.”
Cine a mai ratificat acordul climatic
In luna septembrie a acestui an, 31 de state din America de Sud si Asia au ratificat acordul agreat acum un an de Natiunile Unite. Astfel, numarul tarilor care il ratificasera ajunsese la 60, cu Statele Unite, China si India pe lista. Odata cu ratificarea din partea Uniunii Europene, acordul poate intra in vigoare la nivel global.
Pentru a-si produce efectele, pactul trebuia ratificat de 55 de tari, care sa totalizeze cel putin 55% din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial. inainte de evenimentul de astazi, cele 60 de tari care ratificasera erau responsabile pentru 47.5% din emisii. Acum, pragul a fost depasit.
Acordul climatic, de la adoptare la aplicare
Adoptarea acordului climatic a avut loc la sfarsitul anului trecut, dupa 2 saptamani de negocieri, desfasurate in cadrul celei de-a XXI-a conferinte a Partilor (COP 21) la Conventia – cadru a Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (UNFCCC). in perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2015, au fost prezenti la Paris in jur de 150 de sefi de state si de guverne si peste 25.000 de delegati oficiali ai guvernelor, ai organizatiilor interguvernamentale, ai agentiilor ONU, ai ONG-urilor si ai societatii civile.
De la adoptarea acordului si pana la punerea lui in aplicare, mai existau cateva provocari de depasit. Mai intai el trebuia semnat de state, lucru care s-a intamplat in mare parte in aprilie 2016.
Apoi, pentru ca prevederile lui sa devina obligatorii din punct de vedere juridic, statele membre ONU erau nevoite sa il ratifice. Procesul poate avea loc pana in 2020. Cu ratificarea din partea Uniunii Europene, insa, se indeplinesc deja criteriile aplicarii sale la nivel global.

Sursa: Green Report

Sursa foto: Eu Climate Action