“A discuta despre deseuri nu inseamna doar a vorbi despre deseuri, ci de a discuta despre cine suntem, ce producem, ce consumam si de a ne intreba care este modelul nostru economic si de coexistenta” (Gianluca Galimberti, Primar al Municipalitatii Cremona).

Urban_WINS este un proiect finantat din fonduri europene, care se deruleaza pe o perioada de 3 ani si care va dezvolta si testa strategii eco-inovative pentru prevenirea si gestionarea deseurilor in 8 orase-pilot din Italia, Portugalia, România si Spania.

In data de 27 septembrie, un numar de peste 50 de participanti – printre care numarându-se factori de decizie, reprezentanti din industrie, autoritati publice, centre educationale, afaceri locale si locuitori ai oraselor – din toate cele 6 tari reprezentate in acest proiect (Austria, Italia, Portugalia, Romania, Spania si Suedia) au participat la Conferinta de lansare.

De asemenea, reprezentanti ai oraselor si localitatilor care vor participa la Consiliul Consultativ European (Gothenborg si Santiago de Compostela) si oraselor care vor face obiectul esantionului pilot si fazelor de studiu au fost prezenti la eveniment: Zona Metropolitana a Venetiei, Municipalitatile Pomezia, Albano Laziale, Monterotondo.

Primarul Municipalitatii Cremona, Gianluca Galimberti, a luat cuvântul la deschiderea conferintei si a subliniat importanta cooperarii dintre orase la nivel European, national si regional. “Traim intr-o perioada complicata pentru Europa. Trebuie sa construim relatii intre tarile si teritoriile europene prin proiectele pe care le vom derula in viitor. Acest lucru il facem acum, incepând chiar cu orasul nostru, prin Proiectul UrbanWins. Va trebui sa ne imaginam orasele noastre ca fiind imense laboratoare sociale, culturale si economice, iar acest lucru este, de asemenea, posibil gratie Proiectului UrbanWins. Aria de aplicabilitate a Proiectului UrbanWins consta chiar in cercetarea si analiza datelor si optiunilor. Tema Proiectului UrbanWins este cruciala. A discuta despre deseuri nu inseamna doar a vorbi despre deseuri, ci de a discuta despre cine suntem, ce producem, ce consumam si de a ne intreba care este modelul nostru economic si de coexistenta”, a declarat dl. Galimberti.

In continuare, membrii Consiliului Consultativ European al UrbanWins au avut ocazia de a se familiariza cu obiectivele Proiectului UrbanWins si cu conceptul care guverneaza acest proiect. Leonardo Rosado (Chalmers Technology University) a explicat modul in care orasele reprezinta un motor esential al economiei si dezvoltarii sustenabile in viitor. Acestea reprezinta locul de desfasurare a consumului: orasele “manânca” resurse, motiv pentru care trebuie sa le privim ca organisme vii si sa ne dam silinta de a schimba modul de viata urban si sa inchidem ciclul utilizarii resurselor materiale.

Giulia Lucertini (Università IUAV di Venezia) a explicat cum planificarea strategica permite depasirea problemelor sectoriale si dezvoltarea programelor si planurilor generale, fiind singura cale de a diminua generarea deseurilor direct la sursa.
Mara Pesaro (Comune di Cremona) a explicat de ce Proiectul UrbanWins reprezinta o provocare si a evidentiat importanta identificarii si implicarii unui numar cât mai mare de parti interesate.

In cadrul unei sesiuni interactive, membrii Consiliului Consultativ European, intre care mentionam reprezentanti ai Agentiei Catalane a Deseurilor, Agentiei Portugheze a Mediului si Agentia Fondului pentru Mediu din România, au avut prima ocazie de a se intâlni cu partenerii din cadrul proiectului si de a avea o perspectiva a activitatilor Proiectului UrbanWins.

Gratie participarii unui reprezentant al Universitatii Tehnologice din Delft, primele sinergii s-au stabilit odata cu proiectul REPAiR -Resource Management in Peri-urban Areas: Going Beyond Urban Metabolism, de asemenea finantat prin programul Orizont 2020-Deseuri-2015.

Acest proiect este finantat in cadrul Programului de Inovare al Uniunii Europene Orizont 2020, prin Contractul de finantare nr. 690047. Responsabilitatea oricarei erori sau omisiuni apartine in intregime editorului. Continutul nu reflecta neaparat opinia Comisie Europene. Comisia Europeana nu este responsabila pentru utilizarea informatiilor din acest material.