Evenimentul de lansare a proiectului Urban Wins desfasurat in data de 27 septembrie la Camera de Comert Cremona din Italia a reunit membri ai Consiliului Consultativ European al Urban_WINS si ai partenerilor proiectului, asigurand discutii relevante legate de desfasurarea proiectului si mai ales, legate de prioritatile institutiilor europene in ceea ce priveste managementul corespunzator al deseurilor.


Urban_WINS este un proiect finantat din fonduri europene, care se deruleaza pe o perioada de 3 ani si care va dezvolta si testa strategii eco-inovative pentru prevenirea si gestionarea deseurilor in 8 orase-pilot din Italia, Portugalia, Romania si Spania.

Inalti reprezentanti ai unor organizatii europene, membri ai Consiliului Consultativ European al proiectului Urban_WINS, s-au intalnit pentru prima data la Cremona (Italia) pentru a afla mai multe despre proiectul finantat din fonduri europene, ce se va derula pe o perioada de 3 ani, si pentru a transmite un feedback strategic si politic.

Scopul conferintei a fost familiarizarea partilor interesate din Europa (cum ar fi factori de decizie politica, autoritati publice, centre educationale, afaceri locale sau cetateni) cu obiectivele proiectului Urban_WINS si cu conceptul care guverneaza acest proiect. In cadrul evenimentului au avut loc dezbateri in jurul subiectelor cheie, cum ar fi prevenirea generarii deseurilor si economia circulara, care vor contribui la imbunatatirea rezultatelor proiectului. Vorbitorii prezenti la conferinta au prezentat, totodata, modul in care proiectul Urban_WINS contribuie la punerea in practica a viziunii Comisiei Europene.

Proiectul Urban_WINS urmareste dezvoltarea si testarea metodelor de proiectare si implementare a planurilor strategice eco-inovative pentru prevenirea si gestionarea deseurilor. Pe durata primei faze a proiectului, echipa Urban_WINS va efectua o analiza in profunzime a strategiilor de gestionare a deseurilor din 24 orase situate in 6 tari europene - Austria, Italia, Portugalia, Romania, Spania si Suedia. Aceste studii vor avea la baza abordarea metabolismului urban, care examineaza fluxurile de materiale si energie de la nivelul oraselor, prin asimilarea acestora unor organisme vii.


In faza a doua a proiectului Urban_WINS, diferite grupuri ale partilor interesate vor fi invitate sa participe la intalniri reale sau virtuale, de tip “agora urbana”, fiind incurajati sa discute si sa impartaseasca idei legate de tema acestui proiect. Aceste platforme participative vor fi infiintate in 8 orase-pilot: Cremona, Torino si alte 2 orase care fac parte din Zona Metropolitana a Romei (Italia), Leiria (Portugalia), Bucuresti (Romania) si orasele Manresa si Sabadell (Spania). intrucat deseurile reprezinta o provocare ce poate fi depasita prin participare colectiva, implicarea partilor interesate este un element cheie al acestui proiect, pentru a crea si dezvolta impreuna solutii inovative.


Faza a treia a proiectului se va concentra pe testarea planurilor strategice de prevenire si gestionare a deseurilor in 8 orase-pilot. Recomandarile si instrumentele realizate in cadrul proiectului vor fi monitorizate si evaluate. Echipa Urban_WINS va studia, totodata, si posibilitatea replicarii acestor planuri strategice si in alte orase ale Europei.

Proiectul Urban_WINS va ajuta orasele sa devina mai flexibile, sa dezvolte economia circulara si sa treaca la modele sustenabile de productie si consum.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa urmariti proiectul nostru pe:

Twitter: @Urban_WINS
Facebook: www.facebook.com/urbanwins
Instagram: www.instagram.com/urban_wins

Hai sa incepem conversatia: #UrbanWINS