Cantitati mari de aur ar putea fi recuperate de la telefoane mobile vechi folosind o simpla metoda chimica , arata un studiu al Universitatii din Edinburgh.
Metodele actuale de extragere a aurului de la gadget-uri vechi sunt ineficiente si pot fi periculoase pentru sanatate , acestea folosesc adesea substante chimice toxice, cum ar fi cianura , spun cercetatorii .
Deseurile electrice - inclusiv telefoane mobile vechi, televizoare si computere – contin undeva in jur de sapte la suta din tot aurul din lume .
Metalul pretios este o componenta cheie a placilor de circuite gasite in interiorul dispozitivelor electrice .

Beneficii ecologice

Imbunatatirea modului in care metalul pretios este recuperat de la dispozitive electronice aruncate ar putea contribui la reducerea impactului asupra mediului al mineritului de aur si de reducere emisiilor de dioxid de carbon , spune echipa de cercetatori .
Oamenii de stiinta din Edinburgh au dezvoltat o metoda de extractie simpla care nu utilizeaza substante chimice toxice si recupereaza aurul mai eficient decat metodele actuale .
Aceasta descoperire ar putea ajuta la salvarea a aproximativ 300 de tone de aur utilizate în domeniul electronicii in fiecare an , spun cercetatorii .


Chimie complexa

Prin separarea chimiei complexe care sta la baza procesului de extractie , echipa a descoperit un compus care poate fi folosit pentru a recupera mai eficient aurul .
Placile cu circuite imprimate sunt plasate mai intai intr-un acid slab , care dizolva toate partile lor metalice . Se adauga apoi un lichid uleios, care contine compusul chimic al echipei de cercetatori , acesta extrage aurul selectiv dintr-un  amestec complex de alte metale .
Descoperirile ar putea ajuta la dezvoltarea unor metode de recuperare a aurului si a altor metale pretioase din deseuri electronice pe o scara larga, spun cercetatorii
Studiul, publicat in revista Angewandte Chemie , a fost finantat de Consiliul de cercetare in inginerie si stiinte fizice.


Eforturi de durabilitate

Universitatea isi propune sa aduca o contributie semnificativa , durabila și responsabila pe plan social in Scotia , Marea Britanie si in lume .
Studiul este unul dintre multele initiative de tip cadru didactic - student din Universitate pentru a promova economia circulara , care incurajeaza reutilizarea materialelor si o mai mare eficienta a resurselor .

„Suntem foarte incantati de aceasta descoperire , mai ales prin faptul ca am aratat ca studiile noastre fundamental chimice privind recuperarea metalelor valoroase din deseuri electronice ar putea avea potentiale beneficii economice si sociale.”

Profesorul Jason Love
Catedra de Chimie (Universitatea din Edinburgh)

Sursa : The University of Edinburgh