Aparent suntem in era tehnologiei spatiale si acest lucru este demonstrat prin noutatea cartografierii prin satelit care ar putea urmari deseurile din spatiu.

Un nou proiect de imagini prin satelit si date numit SpaceNet va include fotografii dintr-o jumatate de milion de kilometri patrati de Pamant si va instrui inteligenta artificiala pentru a analiza aceste imagini din satelit cu rezolutie inalta pe cont propriu, fara ajutor uman .
Dupa cum reiese din rapoartele MIT Technology Review, aceste date ar putea fi folosite pentru a mapa drumuri, cladiri si infrastructura , precum si cantitatile de deseuri generate.
La sfarsitul lunii trecute, SpaceNet a lansat primul set de date publice: fotografii din satelit de inalta rezolutie din Rio de Janeiro, Brazilia care include 220,594 amprente de constructie ce pot fi utilizate ca date de formare pentru procesul tehnologic de invatare, potrivit Amazon unul dintre dezvoltatorii proiectului. 
Tehnologia SpaceNet s-ar putea dovedi foarte utila pentru companiile de colectare si gestionare a deseurilor, potrivit Waste Dive.Asfel ar putea fi evidentiata nevoia de colectare a deseurilori, putand fi folosita de catre manageri ca instrument in  planificarea unor rute mai eficiente de pick-up. In plus fata de realizarea acestor activitati de colectare regulate mai eficiente , ar putea contribui la maparea zonelor afectate de dezastre naturale sau scurgeri de deseuri si curatarea acestor zone.
"Din moment ce datele prin satelit furnizate de SpaceNet au o rezolutie foarte buna de cativa zeci de centimetr , ar trebui sa fie suficient pentru a vedea daca deseurile depozitate local depasesc capacitatea cosurilor de gunoi ", a declarat Wang Jerrold , analist Lux Research . " Pe baza informatiilor disponibile pana in prezent  consideram ca obiectivul principal al proiectului SpaceNet este de a monitoriza procesul de eliminare a deseurilor si de a identifica nevoile de colectare in timp real, in locuri fixe de colectare. "
Utilizarea datelor si analizelor SpaceNet va ajuta de asemenea la imbunatatirea customer service-ului in cea ce priveste reciclarea deseurilor companiilor, deoarece le va permite sa ridice gunoiul in timp util.
Desigur ca nu SpaceNet nu poate fi capabil sa remodeleze procesul de gestionare a deseurilor in totalitate: " SpaceNet poate fi in masura sa analizeze volumul deseurilor in conformitate cu imagini de inalta rezolutie prin satelit, in timp ce marile companii de gestionare a deseurilor cunosc deja la prima mana datele granulare de volum de deseuri."
Tehnologia subliniaza importanta tot mai mare a datelor si analizelor in gestionarea deseurilor - o industrie care a fost mai lenta in a adopta tehnologii inteligente, in comparatie cu sectoarele de constructii si de apa, de exemplu .
Companii ca Rubicon, un fel de "Uber” ai gunoiului , " folosesc modele de afaceri bazate pe cloud pentru a creste rata de reciclare, activeaza colectarea deseurilor la cerere si imbunatatesc permanent eficienta de rutare . Apple si NASA folosesc roboti de reciclare pentru a reduce cantitatea de deseuri si de a recupera materiale pentru reciclare si reutilizare . In plus, depozitele de deseuri incep sa se uite la drone de monitorizare aeriena” , raporteaza Waste Dive .
Chiar daca se afla in faza incipienta, este un pariu sigur ca aceste tehnologii emergente vor continua sa joace un rol din ce in ce mai important in industria de reciclare a deseurilor. Asteptam cu nerabdare sa vedem ce urmeaza atunci cand vine vorba de software-uri inteligente de gestionare a deseurilor, date si analize.

Sursa: Environmental Leader