Membrii Comisiei pentru mediu din Senat lansează un apel către toate autorităţile publice, şcolile şi ONG-urile de profil din România ca, în data de 23 septembrie, când este sărbătorită Ziua Mondială a Curăţeniei, să se implice într-o vastă acţiune de ecologizare a ariilor afectate, ţinând cont de "importanţa pe care un mediu curat o are asupra sănătăţii generale a populaţiei".

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat, Octavian Motoc, susţine că, "pentru o reuşită garantată a acţiunii", toate primăriile din ţară ar trebui să inventarieze rapid toate perimetrele cu probleme, pe care apoi să le comunice tuturor entităţilor (şcoli, ONG-uri, voluntari independenţi) astfel încât aceştia să se poată înscrie în acţiunea de ecologizare.

"România este, din păcate, restantă nu numai la capitolul colectarea selectivă a deşeurilor, ci şi la strângerea gunoaielor, în general. Activitatea de salubrizare, de păstrare a unui mediu înconjurător curat este una care trebuie să se exercite permanent şi sistematic, pe baza unor resorturi pornite din educaţie şi civism, dar şi a unei bune organizări a departamentelor de profil din cadrul autorităţilor publice locale", afirmă Motoc, potrivit sursei citate.

De asemenea, membrii Comisiei lansează un apel şi către magazinele de tip supermarket din România, "cele mai importante generatoare de deşeuri ce ajung să altereze natura", solicitându-le să contribuie la acţiune, în mod gratuit, prin sponsorizări corespunzătoare constând în saci pentru deşeuri şi mănuşi de protecţie pentru participanţi. 

"Le reamintim primarilor de localităţi că este necesară implicarea unui număr impresionant de utilaje de colectare şi transport pentru deşeurile strânse de echipele implicate în campanie. Să arătăm că şi România poate fi o ţară curată ca Elveţia sau Austria şi nu doar pentru o singură zi", mai spune preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat.

Sursa : StiriPeSurse.ro