Seceta din ultimele saptamani le produce deja pagube serioase agricultorilor. Acestia sunt disperati ca o parte din culturile de primavara sunt compromise. Iar pagubele cresc pe masura ce temperaturile raman ridicate, iar ploile se lasa asteptate. Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, a declarat  ca situatia este din ce in ce mai grea pentru agricultori, care au cerut deja sprijin ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. De altfel, ministrul a anuntat ca pana acum 136.000 de hectare sunt afectate de seceta in proportie 30-70%, dar autoritatile se asteapta ca aceasta suprafata sa creasca. Mai mult, datele Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) arata ca o treime din teritoriul Romaniei, aproximativ 7 milioane de hectare, si 40% din suprafata agricola, se afla in zone cu risc de desertificare.

„Desertificarea este inevitabila, atata timp cat exista zone intregi unde nu a plouat. Pamantul se lucreaza competitiv, cu tehnologii performante, dar lipsa irigatiilor duce la desertificare. Culturile sunt afectate, pagubele vor creste insa pe zi ce trece. Cele 136.000 de hectare afectate (de care vorbea ministrul Agriculturii - n.r.) este o valoare de acum doua saptamani. Nu avem o estimare a pagubelor, nu putem spune la cat se ridica pierderile. Am cerut sprijin la minister, pe cat exista posibilitatea. Da, ne-au promis ajutor, dar intai trebuie sa se faca o evaluare si apoi sa vada daca exista surse la buget”, a declara, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.

Potrivit datelor Oficiului pentru Studii Pedologice, peste 1.000 de hectare sunt acoperite de nisip in fiecare an, procesul de eroziune si desertificare fiind cel mai evident in sudul Campiei Romane, Dobrogea si Sudul Moldovei.

Agricultura intensiva, un pericol pe termen lung

Domeniul agriculturii foloseste, in prezent, 70% din resursele globale de apa dulce, iar 40% din suprafata agricola mondiala sufera de efectele fenomenului de eroziune. Datele Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) arata ca, in fiecare secunda, pierdem o suprafata agricola echivalenta unui teren de fotbal, iar pana in anul 2050, patru miliarde de oameni vor locui in tari cu deficit de apa.

Una dintre cauzele majore care au condus la crearea premiselor desertificarii este data de fenomenul distrugerii constiente a calitatii terenurilor arabile, in special al stratului protector de sol fertil. Terenurile degradate prin eroziune, indiferent daca este datorata explotarilor forestiere sau agricole, se pot reface, dar procesul este foarte lent, dupa cum estimeaza specialistii Organizatie Natiunilor Unite, fiind nevoie de o perioada de aproximativ 500 de ani pentru a reface 2,5 centimetri de sol.

Dezvoltarea spectaculoasa a business-ului din sectorul agricol, din ultimii ani, a adus multe beneficii economice tarii dar, pe termen lung, poate pune in pericol echilibrul dintre ecosisteme si agricultura.

Agricultura locala a devenit in ultimii ani tot mai intensiva, pe fondul cresterii numarului firmelor care activeaza in domeniu si a suprafetelor exploatate. Folosirea tehnologiilor care solicita la maxim potentialul pamantului ar putea insa afecta semnificativ suprafata agricola fertila, existand un foarte mare pericol de desertificare, spun expertii Syngenta Romania, divizia locala a unuia dintre cei mai mari furnizori mondiali de seminte si produse pentru protectia culturilor.

„Agricultura romanesca va inregistra, in acest an, o productie record, insa pericolul exploatarii intensive si nesustenabile a terenurilor risca sa amaneteze viitorul agroalimentar al tarii”, precizeaza expertii de la Syngenta Romania, intr-o analiza privind evolutia agriculturii romanesti. Ei spun ca agricultura intensiva inseamna ca lucram la potential maxim fiecare hectar pentru a obtine o productie cat mai mare.

in plus, spre deosebire de tari, precum Germania sau Franta, cantitatea de produse pentru protectia plantelor folosite de catre agricultorii romani este de 3-4 mai mica, conform surselor citate de catre Syngenta.

Nevoia unei politici agricole sustenabile

„Agricultura care exploateaza resursele naturale peste limite poate avea insa, in timp, efecte daunatoare pentru calitatea mediului. Un simplu exemplu il constituie lucrarile necorespunzatoare ale solului, care pot duce la reducerea fertilitatii solului, la eroziune si limitarea surselor de apa”, a declarat Andrei Marutescu, directorul de comunicare si relatii publice Syngenta Romania si Republica Moldova.

Potrivit specialistilor, in aceste conditii, este absolut necesara adoptarea si implementarea unor politici agricole sustenabile. „Daca in acest moment putem spune ca agricultura nu ar avea si nu va avea un impact negativ asupra biodiversitatii tarii noastre, nu acelasi lucru il putem spune despre protectia surselor de apa si utilizarea rationala a surselor de apa in agricultura, conservarea calitatii solului si diminuarea eroziunii solurilor”, afirma Marutescu.

El mentioneaza ca practicarea unei agriculturi intensive folosind tehnologii adaptate tipului de sol aduce beneficii calitatii acestuia, prin reducerea gradului de compactare, cresterea continutului solului in materie organica, fertilitate si, cel mai important, reduce fenomenul de eroziune.

„Un alt exemplu se refera la poluarea neintentionata a cursurilor de apa. Atunci cand folosim produse pentru protectia plantelor, este important sa ne asiguram ca luam toate masurile pentru a proteja mediul inconjurator”, afirma expertul.

Oficialii companiei apreciaza ca evolutia cifrei de afaceri din sectorul agricol demonstreaza ca Romania are un potential semnificativ, iar viitorul arata excelent pentru acest sector de activitate. Expertii de la Syngenta spun ca, in aceste conditii, este evident nevoie de tehnologii si solutii moderne pentru combaterea daunatorilor, bolilor si buruienilor, mai ales in contextul in care presiunea factorilor climatici asupra ecosistemelor agricole este tot mai mare.

Sursa: Puterea.ro