Cetatenii, comunitatile si sectorul de afaceri din Statele Unite ale Americii au de acum acces la previziuni climatice in doar cativa pasi foarte simpli.

NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) a actualizat aplicatia Climate Explorer care ofera posibilitatea descarcarii de harti, grafice si tabele cu date ale temperaturilor masurate si ale celor previzionate, precipitatii si variabile climatice din 1950 si pana in 2100.

Climate Explorer completeaza U.S. Climate Resilience Toolkit, fiind un instrument de ajutor pentru comunitatea de lideri, oameni de afaceri, municipalitati, manageri de utilitati si resurse pentru a intelege mai bine in ce masura conditiile de mediu se pot schimba in urmatoarele decade. 

Aplicatia Climate Explorer permite utilizatorilor sa exploreze grafice si harti ale trendurilor climatice, atat istorice cat si viitoare, pana la nivel de tinut.

Previziunile realizate de Climate Explorer se bazeaza pe doua scenarii de modele climatice care descriu modalitatea in care abundenta gazelor cu efecte de sera in atmosfera Pamantului se pot schimba pana in 2100. Instrumnetul ofera proiectii pentru parametrii precum ar fi schimbarea numarului de zile cu temperaturi de peste 95 grade F, numarul de zile cu ploaie, caldura sau temperaturi extreme. 

2338

,,Climate Explorer este proiectat astfel incat sa ajute utilizatorii sa vizualizeze cum pot conditiile climatice sa se schimbe in decadele urmatoare", a declarat David Herring, Manager Program Comunicare si Educatie la NOAA's Climate Program Office. ,,Proiectiile despre cum si cat de reprede se va intamplat totul sunt cruciale pentru a ajuta comunitatile sa se pregateasca si sa se adapteze".

Printre altele, Climate Explorer mai ofera urmatoarele optiuni:

- New “Reports” section with state and municipal climate vulnerability assessments, adaptation plans and scientific reports; 

- Revised “Steps to Resilience” guide and spreadsheet, which communities and businesses can use to confront climate vulnerabilities and implement a plan to build resilience;

- Climate Explorer tool lets users view how the number of days above 95 degrees F may change under future climate scenarios;

- Climate Explorer Tool Temperature Map;

- Climate Explorer tool lets users see how the number of days above 95 degrees F may change under future climate scenarios.

“Am actualizat Climate Explorer ca raspuns la solicitarile primite din partea comunitatilor si a oamenilor de afaceri de-a lungul tarii pentru a ii ajuta sa isi evalueze si gestioneze riscurile si oportunitatile legate de conditiile climatice", a declarat Fred Lipschultz, team leader ul proiectului din cadrul U.S. Global Change Research Program. 

The U.S. Climate Resilience Toolkit and Climate Explorer are managed by NOAA’s Climate Program Office and hosted by NOAA’s National Centers for Environmental Information. The tool was built by NOAA, U.S. Geological Survey, Bureau of Reclamation, Environmental Protection Agency and NASA, with guidance by the U.S. Global Change Research Program and President Obama’s Climate Action Plan.

Sursa: noaa.gov