Un program de cercetare din Europa incearca sa descopere modalitati mai eficiente de recuperare a unei game de materii prime de la electronice si electrocasnice uzate.
Proiectul se va concentra pe recuperarea de aur, platina, antimoniu, cobalt, grafit si alte elemente din aparate electrocasnice mici si electronice de uz casnic.
Proiectul de recuperare a materiilor prime ( The Critical Raw Material Recovery) include programe de colectare de proba pentru deseurile electrice, inclusiv sisteme de preluare de tip take-back si pubele de colectare drop-off la universitati, intreprinderi si alte evenimente pe tema reciclarii. In plus, programul va testa cinci tehnici de reprocesare si de recuperare, punand accentul pe recuperarea metalelor.

Aceasta incercare este organizata de U.K.- pe baza programului de actiune a deseurilor ca resurse (WRAP), o organizatie care lucreaza cu guvernele si sectorul privat pentru a stimula reciclarea.

Alti parteneri ai proiectului sunt Reteaua europeana de reciclare avansate, Platforma europeana de reciclare, Reteaua de transfer de informatie si Institutul Wuppertal pentru clima, mediu, energie.

Potrivit oficialilor de proiect, aproape 11 milioane de tone de deseuri electrice sunt generate in Uniunea Europeana in fiecare an, dar numai 30 la suta din acesta este colectat si reciclat in mod corespunzator.

Scopul este de a colecta cel putin 110 de tone de deseuri electrice si de a creste procentul de recuperare al materiilor prime cu 5 la suta. Dupa incheierea perioadei de proba, grupul va lansa imbunatatiri ale infrastructurii propuse si alte recomandari.

Procesele se intampla in Marea Britanie, Italia, Germania si Turcia, si vor dura pana in 2018.

Sursa: Resource Recycling