Un studiu publicat de Agenţia Internaţională a Energiei susţine că poluarea din aer omoară 6,5 milioane de oameni în fiecare an. Principalul vinovat este industria de obţinere a energiei.

Pericolul substanţelor nocive din atmosferă

În atmosferă se regăsesc poluanţi periculoşi, ce pot conţine acizi, metale şi particule de praf, responsabili pentru efectele nocive întâlnite în toată lumea. Printre cele mai periculoase se numără oxizii de sulf şi oxizii de azot. Apariţia acestora are ca sursă producţia ineficientă sau nereglementată de energie.
Aceste particule nocive pot cauza cancer la plămâni, accidente vasculare şi boli de inimă pe termen lung. Mai mult decât atât, acestea cresc riscul apariţiei infarcturilor.
Emisiile acestor gaze cu efect de seră în atmosferă sunt responsabile pentru 3 milioane de decese premature în prezent. Numărul acestora ar putea creşte până la 4,5 milioane în 2040, în cazul în care nu se vor pune în aplicare soluţii de reducere a poluării.
Se estimează o creştere a deceselor provocate de poluare, 90% dintre acestea fiind în Asia.
Emisiile gazelor cu efect de seră vor continua să scadă în ţările industrializate, dar şi în China, unde se observă o scădere a poluării. Pe de altă parte, emisiile vor creşte în India, în sud-estul Asiei şi în Africa, având în vedere creşterea cererii de energie din aceste zone ale Globului.
Directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, susţine presiunea schimbărilor climatice şi emergenţa unor ţări precum India şi China necesită o schimbare cât mai urgentă.
„Trebuie să cooperăm cu ţările a căror industrie energetică este în dezvoltare”, a mai adăugat Fatih Birol într-un interviu. Numeroase oraşe din India şi China se confruntă cu apariţia smogului.
Fatih Birol a încercat să menţină un dialog cu China întrucât experţii sunt de acord că această ţară are un rol crucial în reducerea emisiilor la nivel global.
Directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei susţine că un set de măsuri cu costuri relativ scăzute pot face cu adevărat diferenţa. Printre acestea, se numără adoptarea unor standarde ce limitează poluarea, monitorizarea emisiilor nocive şi aplicarea unor legi speciale. Acordul de reducere a poluării încheiat la Paris, anul trecut, ar trebui de asemenea respectat, spune el.
Astfel de soluţii ar putea avea beneficii uriaşe pentru întreaga lume. În India, se estimează o scădere a procentului din populaţie expusă la poluare de la 60% în prezent, până la 40% în 2040. În China, doar un sfert din populaţie ar mai fi expusă poluării în viitor, faţă de mai mult de jumătate, statistica din prezent.
Agenţia Internaţională a Energiei susţine că investiţia totală la nivel global ar trebui să crească cu 7%, sau 4,7 trilioane de dolari, pentru ca numărul deceselor să fie redus până la 2,8 milioane în 2040.

Sursa: Green Report