Pe data de 2 iunie, in cadrul celei de a 7-a editii a reuniunii ministeriale Clean Energy din San Francisco, Departamentul de Energie al SUA ( DOE) si Centrul Comun de Cercetare ( CCC ) al Comisiei Europene au semnat un acord de colaborare privind cooperarea științifică axată pe energie ecologica și eficiență energetică . Vladimir Sucha , director - general al CCC și Lynn Orr, subsecretarul de stat DOE pentru Energie si Stiinta au semnat acordul în prezența secretarului Moniz și vicepreședintelui Comisiei - Președintele Maroš Šefčovičs .

Vicepreședintele Šefčovič a declarat: "Aranjamentul se bazează pe o colaborare activă , fructuoasă și de succes care are deja loc între cele două instituții. Cooperarea științifică și tehnică transatlantică a furnizat deja rezultate concrete, în special în domeniul vehiculelor electrice. Mă bucur că noul acord extinde domeniul de colaborare, demonstrând motivat că energia și clima sunt acum o prioritate în relațiile UE - SUA " .
Semnarea acestui acord a avut loc în contextul vizitei lui VP ŠEFČOVIČ și a comisarul Moedas in SUA într-o misiune de cercetare și inovare . În timpul acestei misiuni , a fost anunțat faptul că UE va lua parte la " Misiunea pentru inovare " , o inițiativă globală privind energia ecologica .

Acesta a fost lansat în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice 2015 ( COP21 ) la Paris. Până în prezent , 20 dintre marile economii ale lumii s-au angajat să-si dubleze investițiile publice în cercetarea domeniul energiei ecologice și inovare, în următorii cinci ani . Comisia Europeană a aderat la această inițiativă , în numele Uniunii Europene , de la care se așteapta să aloce 10 miliarde € fonduri pentru energia ecologica în cadrul programului de cercetare și inovare al UE Horizon 2020 pentru perioada 2014-2020 .

Acordul CCC/DoE
Acordul urmărește să promoveze cooperarea inter-laboratoare și cooperarea experților prin promovarea tehnologiilor avansate cu emisii reduse de carbon . El se bazează pe colaborarea existentă între CCC și Departamentul pentru Energie al SUA și va acoperi partea de cercetare, dezvoltare tehnologică și activități demonstrative în domeniile de producere a energiei electrice, sisteme energetice și producțiile de resurse, de exemplu, pentru sistemele de rețele inteligente și a interoperabilității; baterii și sistem de stocare a tehnologiei ; captarea carbonului , utilizare și stocare ; resurse neconvenționale ; monitorizarea și evaluarea tehnologiei și legătura apă - energie.
Informații de fond - vehiculele electrice și rețelele inteligente in centrele de interoperabilitate ale UE / SUA
In octombrie 2015, Centrul european de interoperabilitate pentru vehiculele electrice și rețelele inteligente, a fost lansat pentru a ajuta la asigurarea numărului tot mai mare de vehicule electrice din întreaga lume care au prize standardizate și alte echipamente care se pot folosi oriunde . Noul centru , amplasat în laboratoarele Centrului Comun de Cercetare din Ispra Italia , este o facilitate sora a US Electric Vehicle - Smart Grid Interoperability Center, care s-a deschis la Argonne National Laboratory in 2013.
Cele două Centre de interoperabilitate coopereaza si în cercetarea de pre - normativ pentru a produce standarde internaționale pentru vehiculele electrice, ele colaborand si la un dispozitiv de testare globală . Centrele joacă un rol important în elaborarea reglementalior tehnice ale Comisiei Economice a Națiunilor Unite pentru Europa ( CEE-ONU) în ceea ce privește funcționalitatea sistemului global de management al bateriilor . In prezent are loc si colaborarea in ceea ce priveste testarea de mașini și motociclete.

 Sursa: Comisia Europeana