Ziua mondială a mediului (World Environment Day) este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 5 iunie. Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 1972, cu prilejul Conferinței de la Stockholm privind Mediul, care s-a desfășurat în perioada 3-14 iunie și a reunit reprezentanți din 113 țări.Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), agenție ONU care coordonează activitățile de mediu, recomandă în fiecare an tema pentru acțiunile desfășurate cu prilejul Zilei mondiale a mediului.

Tema din 2016 este ''Toleranță zero pentru comerțul ilegal cu specii sălbatice''. Concret, tema de anul acesta scoate în evidență lupta împotriva comerțului ilegal cu animale sălbatice, comerț care erodează biodiversitatea și amenință supraviețuirea elefanților, a rinocerilor și tigrilor, precum și a multor altor specii, subminând totodată economiile țărilor, comunitățile și securitatea.

''În această Zi Mondială a Mediului, îndemn oamenii și guvernele de pretutindeni să depășească indiferența, să combată lăcomia și să acționeze pentru conservarea patrimoniului nostru natural în beneficiul acestei generații și al generațiilor viitoare'', spune secretarul general al ONU Ban Ki-moon în mesajul adresat anul acesta cu ocazia Zilei mondiale a mediului.

În decembrie 2015, în cadrul conferinței ONU privind clima care a avut loc la Paris, un număr de 195 de țări s-au angajat să limiteze încălzirea globală la cel mult două grade Celsius în raport cu perioada preindustrială, acesta fiind considerat un acord istoric. Astfel, la 12 decembrie 2015, după doi ani de negocieri, cele 195 de state au adoptat acest document care are 29 de articole și este considerat "un moment istoric de cotitură" în lupta împotriva schimbărilor climatice și împotriva încălzirii globale. Printre altele, acordul subliniază necesitatea dezvoltării economice durabile cu nivel scăzut al emisiilor de gaze cu efect de seră, ''în așa fel încât să nu se pună în pericol producția de alimente''. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie să fie ratificat de cel puțin 55 părți ale Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice, care reprezintă cel puțin 55% din volumul gazelor cu efect de seră la nivel mondial. Startul pentru semnarea acordului s-a dat în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la 22 aprilie 2016, la sediul ONU din New York.

România, care a semnat și ratificat toate convențiile internaționale din acest domeniu, organizează an de an o serie de manifestări pentru a marca Ziua mondială a mediului. Printre acestea se numără acțiuni de informare, conștientizare și educație ecologică, acțiuni de ecologizare, dezbateri și mese rotunde, distribuiri de fluturași și pliante ș.a.

Sursa: Agerpres