ID-100278133Cele 146 de tari sunt responsabile pentru aproximativ 87% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera. Romania nu se afla inca pe lista tarilor cu planuri individuale, insa Uniunea Europeana a depus un plan general, care se aplica tuturor statelor membre.

Pana acum, 146 de tari din intreaga lume au depus la Organizatia Natiunilor Unite planuri nationale de actiune pentru punerea in aplicare a obiectivelor referitoare la lupta impotriva schimbarilor climatice. 80% dintre aceste planuri contin obiective masurabile si tot atatea contin actiuni concrete care vor fi intreprinse.
Christiana Figueres, Secretar executiv al United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), a declarat:
,,In ultimele cateva luni, numarul tarilor care au trimis planurile de actiune a crescut semnificativ: aveam un curs lin, acum avem o adevarata inundatie. Aceasta rata de raspuns fara precedent reflecta o recunoastere din ce in ce mai mare a oportunitatii de neegalat pe care o avem la nivel national pentri atingerea unei dezvoltari cat mai solide si sustenabile.”
Deocamdata, printre cele 146 de tari nu se afla si Romania, insa e de asteptat ca aceasta sa depuna propriul plan pana in luna decembrie, inainte de inceperea COP21, la Paris. Oricum, tara noastra se supune obiectivelor din planul general al Uniunii Europene, care obliga statele membre sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40% pana in 2030, raportat la nivelurile din 1990.
Fata de acest an de referinta, la nivelul UE, s-au inregistrat deja reduceri de emisii de aproximativ 19%, simultan cu cresteri de mai mult de 44% ale PIB-urilor tarilor membre. Pana in 2020, Uniunea si-a asumat o tinta de reducere a gazelor cu efect de sera de 20%, fiind aproape de indeplinirea ei.

Sursa: Green Report