IMG 9170In perioada 9 - 10 noiembrie 2015, Asociatia Environ a participat la conferinta ,,Securitate si Infractiuni de mediu", organizata de FITS (International Forum on Technology and Security) si Directoratul de Securitate a Mediului din cadrul Interpol, care a avut la Nimes, in Franta.

Expertii internationali in lupta impotriva infractiunilor de mediu au lansat un apel la actiune care cuprinde 15 puncte pentru cresterea nivelului de constientizare si incurajarea unei implicari mai intense a comunitatii globale in problemele de securitate de mediu.

In contextul in care infractiunile de mediu genereaza profituri ilicite estimate intre 70 si 213 miliarde de dolari anual, conferinta ,,Securitate si Infractiuni de mediu" a abordat o serie de probleme de mediu, precum: traficul ilegal de deseuri periculoase, pescuitul ilegal si exploatare forestiera, trafic cu specii protejate de fauna si flora salbatica.

Apelul la actiune include masuri bazate pe cinci prioritati strategice privind:

- intarirea prevenirii infractiunilor de mediu

- continuarea eforturilor de coordonare pentru lupta impotriva retelelor criminale

- intensificarea sanctiunilor si penalizarilor (urmarire penala) pentru infractiuni de mediu

- imbunatatirea remediilor pentru daunele provocate de infractiunile de mediu

- monitorizarea impactului masurilor luate impotriva infractiunilor de mediu.

La evenimentul organizat de Unitatea de Securitate a Mediului Interpol si International Forum on Technology and Security din Franta (FITS), cu sprijinul Metroplei Nimes, au participat peste 250 de experti din cadrul institutiilor de guvernamant, ministere, organizatii internationale, enforcement si ONG-uri.

Cele doua zile ale conferintei au fost urmate de o adunare a Grupului de Lucru impotriva Poluarii din cadrul Interpol, in care a fost ales un nou Board cu reprezentanti din Angola, Camerun, Indonezia, Olanda, Africa de Sud si Statele Unite. Principalele activitati in linie cu obiectivele strategice ale Interpol ale noului Board vor fi cresterea nivelului de constientizare, intarirea schimbului de informatii, a capacitatii de dezvoltare si a operatiunilor.

In perioada 16 - 17 Noiembrie, o conferinta la nivel inalt organizata de Interpol si UNEP are loc la Singapore, reunind lideri executivi din domeniul securitatii mediului si aplicarii legii la nivel mondial, pentru a discuta cele mai mari provocari actuale, precum si pentru a dezvolta un plan comun de actiune pentru perioada urmatoare.

Conferinta INTERPOL - UNEP precede conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice - COP21, care va avea loc la Paris in perioada 30 Noiembrie - 11 Decembrie, unde participantii spera sa ajunga la o acord universal privind incalzirea globala.

Sursa: Interpol.int