Garda Naţională de Mediu (GNM) va avea la dispoziţie o aplicaţie pentru monitorizarea deşeurilor periculoase în timp real, aceasta urmând să fie implementată în anul următor, în cadrul unui proiect realizat cu fonduri norvegiene, cu o valoare de peste un milion de euro.
Proiectul are o durată de 12 luni şi va fi implementat de GNM şi compania Computas AS Norvegia, care a creat sisteme IT complexe pentru mai multe ministere şi instituţii norvegiene precum Departamentul de Poliţie, Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară, Oficiul pentru Imigraţie etc.

Bugetul total eligibil al proiectului este de peste un milion de euro, finanţarea făcându-se prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE), la care contribuie Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
În cadrul proiectului va fi realizată o aplicaţie informatică pentru monitorizarea trasabilităţii deşeurilor. Fiecare producător de deşeuri periculoase, din interior sau din afara ţării, va trebui să se înscrie pe această platformă şi să raporteze cantităţile de deşeuri generate, tipul acestora şi traseul lor până la eliminare, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu, Florin Diaconu, precizând că deşeurile periculoase, ca toate deşeurile care intră în România, sunt pentru valorificare şi nu pentru depozitare.

Deşeurile periculoase sunt incinerate sau pot fi valorificate prin transformarea în alte produse, a explicat, pentru MEDIAFAX, directorul general al GNM, Octavian Popescu. De exemplu, rezidurile petroliere pot fi transformate în combustibil.

Prin aplicaţia pe care o vor avea la dispoziţie, comisarii GNM vor putea depista mai uşor dacă se schimbă încadrarea unor deşeuri pe traseu sau ajung la eliminare când erau declarate a fi trimise spre valorificare, a mai explicat Diaconu.

În plus, aplicaţia va înlesni colaborarea GNM cu partenerii externi, precum şi cu Autoritatea Naţională a Vămilor şi Poliţie.

În prezent, GNM face doar controale periodice sau la sesizare la firmele care trebuie să valorifice aceste deşeuri, conform notificărilor trimise de cei care le generează. Noua aplicaţie presupune urmărirea traseului deşeurilor periculoase în timp real, a mai arătat Diaconu.

"Va fi ca un fel de radar al deşeurilor", a spus Octavian Popescu, comparând sistemul cu "Radarul Pădurilor", implementat pentru monitorizarea transporturilor de lemn, de la recoltare până la depozit.

El a mai menţionat că au fost cazuri în care comisarii de mediu au găsit butoaie cu substanţe periculoase abandonate la o groapă de gunoi menajer sau alte deşeuri periculoase lăsate pe câmp sau aruncate în apă.

Totodată, se întâmplă să izbucnească incendii în locurile unde sunt depozitate temporar deşeurile periculoase înainte de valorificare, iar prin distrugerea acestora nu mai trebuie suportate costurile de valorificare.

Sursa: Gandul.info