IMAG0026 1Ministrul român al Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, a fost desemnata sa reprezinte Uniunea Europena in cadrul negocierilor privind adaptarea la schimbarile climatice, care au loc in marja celei de-a XXI-a Conferinte a Partilor (COP 21) la Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice.

”Este o onoare dar si o mare responsabilitate ca, in numele României, sa reprezint Uniunea Europeana la negocierile care vizeaza adaptarea la schimbarile climatice, un subiect de importanta crescuta la aceasta conferinta, in contextul in care toate tarile lumii sunt afectate de impactul din ce in ce mai agresiv al schimbarilor climei”, a declarat ministrul Mediului.
Având in vedere evenimentele meteorologice extreme tot mai frecvente (inundatii, seceta, temperaturi foarte ridicate, incendii etc.), adaptarea la schimbarile climatice a devenit o necesitate imperioasa. in acest sens, intarirea rezilientei sistemului socio-ecologic este esentiala pentru a putea gestiona corespunzator riscurile si a preveni dezasterele cauzate de schimbarea climei (ex.: managementul necorespunzator al resurselor forestiere poate contribui la accentuarea impactului inundatiilor, cu consecinte economice si sociale grave).

România depune eforturi sa devina in viitor o economie rezilienta la efectele schimbarilor climatice, cu emisii reduse de dioxid de carbon, o economie verde care integreaza politicile si actiunile climatice in mod coerent, pentru a asigura o dezvoltare durabila inteligenta.

Miza principala a conferintei, care se desfasoara la Paris in perioada 30 noiembrie - 11 decembrie, o reprezinta adoptarea unui nou acord international in domeniul schimbarilor climatice, care sa fie obligatoriu din punct de vedere juridic si aplicabil tuturor statelor incepând cu 1 ianuarie 2021.
Noul acord international in domeniul schimbarilor climatice ar urma sa incorporeze un set de reguli ambitioase si obligatorii privind reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de sera si sa fie in linie cu ultimele descoperiri stiintifice si tehnologice.

Sursa: Ministerul Mediului