2016 va fi cel mai calduros an din istorie, potrivit datelor detinute de Oficiul britanic de meteorologie (UK Met Office). Prognozele englezilor arata ca in 2016 temperatura medie va fi cu 1,14 grade Celsius mai mare decat echivalentul din perioada pre-industriala. Meteorologii britanici afirma ca exista doar 5% sanse ca in 2016 sa se inregistreze temperaturi mai mici decat in 2015.
Temperaturile cresc de la an la an, astfel ca 2016 va aduce un nou record de temperatura si va ajunge sa-l depaseasca pe cel din 2015 care, la randul lui, il depasise pe cel din 2014.

Printre motivele care conduc la aceste noi recorduri de temperatura se numara ascensiunea fenomenului climatic El Niño, constand in cresterea temperaturii apei oceanului Pacific, fapt care conduce la schimbari climatice importante. „in mare parte, cresterile temperaturilor se datoreaza incalzirii globale, insa cireasa de pe tort este fenomentul El Niño”, precizeaza Adam Scaife, seful departamentului de prognoze al Oficiului britanic de meteorologie.

El Niño este un ciclu natural de incalzire din Oceanul Pacific, care are, insa, un impact global. Episodul actual este cel mai important din 1998 incoace, urmand sa atinga varful anul viitor. Totusi, din 2016, El Niño isi va pierde din intensitate.

Cresterea temperaturilor sporeste riscul aparitiei fenomenelor climatice extreme. in ultimii doi ani, valuri de caldura au lovit China, Rusia, Australia, Orientul Mijlociu si anumite parti din America de Sud. De asemenea, inundatiile din nord-vestul Angliei sunt puse in proportie de 40% pe seama schimbarilor climatice.

La summitul Natiunilor Unite de la Paris, 195 de natiuni au cazut de acord asupra unei intelegeri istorice care vizeaza lupta impotriva incalzirii globale. Oficialii doresc sa reuseasca sa mentina cresterile temperaturilor anuale sub pragul de 2 grade celsius.

Sursa: Gandul.info