obamaPresedintele SUA, Barack Obama, a salutat sambata acordul asupra climei incheiat in Conferinta internationala privind schimbarile climatice (COP21) de la Paris, definindu-l drept un acord puternic si istoric, precum si cea mai buna sansa pentru a salva planeta de efectele schimbarilor climatice globale.

"Astazi, poporul american se poate mandri, intrucat acest acord istoric este un tribut si al leadershipului american. In ultimii sapte ani, am transformat Statele Unite in lider mondial in lupta impotriva schimbarilor climatice", a spus Obama, potrivit Reuters.

Acest acord reprezinta "cea mai buna sansa pentru a salva planeta pe care o avem", a reiterat liderul de la Casa Alba, subliniind ca acordul de la Paris marcheaza o "cotitura" in lupta impotriva schimbarii climatice.

"Problema nu este rezolvata datorita acordului de la Paris, dar acesta stabileste cadrul durabil de care lumea are nevoie pentru a solutiona criza climatica", a declarat Obama, citat de AFP.

"El creeaza mecanismul si arhitectura pentru a infrunta aceasta provocare in mod eficient", a adaugat presedintele american.

In plus, "acest acord este un semnal puternic pentru a spune ca lumea a facuta o cotitura hotarata spre un viitor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon", a mai spus el, estimand ca aceasta trebuie sa incurajeze investitiile si inovatia in energiile curate "intr-un ritm fara precedent".

"Sunt convins ca acest moment poate marca o cotitura pentru lume", a insistat Barack Obama, subliniind ca drumul ramas de parcurs nu va fi usor.

Amintind ca a facut din climat o prioritate inca de la venirea sa la putere in 2009, Obama a estimat ca SUA au de acum o pozitie de "lider" impotriva schimbarii climatice.

Presedintele american a multumit de asemenea celor aproape 200 de tari "mari si mici, dezvoltate si emergente, pentru ca au lucrat impreuna pentru a infrunta o amenintare care ne priveste pe toti".

"Impreuna, noi am aratat ceea ce este posibil de facut cand lumea este unita", a concluzionat el.

Sursa: Ziare.com