Anul trecut, s-a înregistrat cea mai mare temperatură medie globală din 1880, de când se efectuează măsurători, şi până în prezent. Recordul a fost cauzat, conform analiştilor, atât de activităţile umane poluante, cât şi de manifestarea accentuată a fenomenului metro El Nino, în Pacific.
In 2015, temperatura medie globală a fost cea mai mare înregistrată vreodată de când se efectuează măsurători. Anunţul a fost făcut ieri, în mod official, de către două agenţii guvernamentale americane, Agenţia Spaţială NASA şi Administraţia Naţională a Oceanelor şi a Atmosferei (NOAA), şi confirmat de agenţiile britanice United Kingdom’s Met Office şi East Anglia’s Climatic Research Unit.
La nivelul pământului şi la suprafaţa oceanelor, temperatura medie a fost cu 0,9 grade Celsius mai mare decât media secolului XX, depăşind cu 0,16 grade recordul înregistrat în 2014. Este pentru a patra oară când recordul a fost depăşit în cursul acestui secol.
Conform specialiştilor, principala cauză a creşterii temperaturii o reprezintă activităţile umane, în special arderea combustibililor fosili. În 2015, însă, creşterea a fost accentuată de El Nino, un fenomen meteo recurent în Pacific, care cauzează încălzirea oceanelor.

Sursa: Green Report