dacian ciolos 97227200In urmatorii doi ani nu exista perspectiva unor cresteri semnificative ale transferurilor de la bugetul central, a declarat, ieri, premierul Dacian Ciolos la cea de-a XIX-a sesiune ordinara a Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania.
"Trebuie sa spunem deschis ca in urmatorii doi ani (2016-2017) nu exista perspectiva unor cresteri semnificative ale transferurilor de la bugetul central sau ale transferului a noi surse de venit (din actualul nomenclator de taxe si impozite). Noul Cod fiscal ofera o relaxare fiscala care speram sa aiba un efect benefic atat asupra dezvoltarii economice, cat si asupra gradului de colectare a veniturilor bugetare, dar acesta, foarte probabil, nu se va manifesta imediat", a spus prim-ministrul.In acest sens, in vederea cresterii surselor de venituri ale autoritatilor locale, el a recomandat: atragerea de investitii directe in comunitatile locale pentru crearea de noi locuri de munca; imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor locale; regandirea sistemului de impozite si taxe locale, mai ales a impozitului pe proprietate; cresterea eficientei in utilizarea fondurilor publice.

"De prea multe ori banii se risipesc pe proiecte ce nu reprezinta prioritatile adevarate ale comunitatilor noastre sau preturile pe care le platim pentru anumite bunuri sau servicii sunt mult exagerate", a aratat prim-ministrul.

El a adaugat ca, la nivel central, Guvernul doreste sa imbunatateasca transparenta, stabilitatea si predictibilitatea sistemului de alocare a transferurilor de la bugetul de stat, sa creeze stimulente efective pentru cresterea veniturilor proprii ale autoritatilor locale si sa reduca la maxim alocarile de fonduri din Fondul de Rezerva al Guvernului, care sa fie destinate chiar numai pentru situatii cu adevarat exceptionale.

De asemenea, remarcand fenomenul de fragmentare la nivelul administratiei locale, premierul a propus dezbaterea publica pe marginea mai multor variante.

Astfel, el a sugerat perfectionarea asocierilor inter-comunale, pe modelul GAL-urilor, prin introducerea unor forme asociative de drept public, care sa poata fi institutii publice şi ordonatori de credite. O alta solutie avansata de el a fost fuziunea voluntara a unitatilor administrativ-teritoriale pe baza unor criterii geografice, de suprafata, populatie, nivel de dezvoltare economica.

"In ultima faza, pe baza practicii si experientei obtinute prin utilizarea primelor alternative, se poate trece la fuziunea normativa. La finalul procesului, ar trebui sa nu mai avem entitati ce furnizeaza servicii publice la mai puţin de 3.000/5.000 de locuitori. Toate aceste alternative trebuie detaliate si fundamentate corespunzator si discutate sincer si constructiv", a explicat el.

In ce priveste problema fragmentarii si a lipsei de coordonare la nivel interjudetean, premierul a declarat ca exista cel putin trei-patru alternative de solutionare: asocieri de drept public intre mai multe judete pentru a putea dezvolta proiecte cu un impact interjudetean adevarat; regiuni administrative create pe structura regiunilor de dezvoltare din prezent si menţinerea nivelului intermediar. O alta solutie propusa de el au fost regiunile administrative create pe structura regiunilor de dezvoltare din prezent, cu mentinerea la nivelul judetean numai a unui oficiu prefectural si a institutiilor deconcentrate. De asemenea, a sugerat crearea unor regiuni administrative mai mici (intre 15-18), create prin fuziunea a 2-3 judete pe baza unor criterii precum: fluxurile interjudetene economice si de forta de munca, conexiuni de transport, populatie şi suprafata, afinitati culturale si istorice, existenta unor orase care pot functiona ca poli de crestere economica si care pot avea un efect benefic (de antrenare) asupra intregii regiuni.

"O solutie la problema lipsei de coordonare este sa integram mai bine programele de investitii cu finantare europeana si cele cu finantare nationala. Acest lucru ar presupune stabilirea unor seturi de criterii de eligibilitate si de selectie unitare sau cel putin complementare", a mai spus premierul.

Sursa: IncomeMagazine.ro