Noi oportunitati pentru intreprinderile europene, facturi la energie la preturi accesibile pentru consumatori, cresterea securitatii energetice printr-o reducere semnificativa a importurilor de gaze naturale si un impact pozitiv asupra mediului: acestea sunt cateva dintre beneficiile preconizate ale obiectivului pentru 2030 referitor la eficienta energetica, prezentat saptamana trecuta de Comisia Europeana intr-o comunicare. Obiectivul propus de 30 % porneste de la rezultatele deja obtinute: cladirile noi folosesc jumatate din energia pe care o foloseau in anii '80, iar intensitatea energetica a industriei este cu aproximativ 19 % mai redusa decat in 2001.

Obiectivul propus il depaseste pe cel de 25 % referitor la economiile de energie, a carui realizare ar fi necesara pentru a se atinge o reducere a emisiilor de CO2 cu 40 % pana in 2030. In acelasi timp, scopul urmarit prin cadrul privind eficienta energetica prezentat de CE este de a stabili un echilibru corect intre costuri si beneficii.

Domnul Günther H. Oettinger, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu energia, a spus:Propunerea noastra reprezinta baza pentru directionarea UE catre o mai mare securitate a aprovizionarii, catre o inovare mai puternica si catre o durabilitate sporita, totul intr-un mod accesibil din punctul de vedere al costurilor. Obiectivul nostru este ambitios si, totodată, realist. Strategia privind eficienta energetică va completa cadrul pentru 2030 referitor la energie si climă prezentat in ianuarie 2014. Scopul nostru este de a transmite pietei semnalul potrivit si de a incuraja noi investitii in tehnologii de economisire a energiei in beneficiul intreprinderilor, al consumatorilor si al mediului.”

Comunicarea privind eficienta energetica si contributia sa la securitatea energetica, precum si cadrul pentru 2030 prezentate astazi examineaza de asemenea progresele realizate in directia atingerii obiectivului de 20 % stabilit de Uniunea Europeanas pentru 2020 in privinta eficientei energetice. Conform previziunilor actuale ale UE, in 2020 se vor realiza economii de energie de 18-19 %; obiectivul convenit de 20 % poate fi insa atins daca toate tarile din UE pun in aplicare integral legislatia deja adoptata. Comisia nu intentioneaza sa propuna masuri noi, ci invita statele membre sa isi intensifice eforturile pentru ca obiectivul pentru 2020 sa fie atins in mod colectiv.

Sursa: europa.eu