Două aplicații pentru mobil pentru a măsura poluarea aerului și nivelul zgomotului au fost dezvoltate de cercetători din Belgia, Germania, Italia și Marea Britanie în cadrul proiectului EveryAware, la care Comisia Europeană a contribuit cu două milioane de euro, potrivit EFE, preluată de realitatea.net.

Aplicația AirProbe măsoară nivelurile de ozon, de carbon negru și de alți poluanți și vizează sensibilizarea cetățenilor în legătură cu problemele de mediu. Peste 300 de persoane au participat la primele teste efectuate la Anvers, Kassel, Torino și Londra. S-a analizat calitatea aerului în peste 28 de milioane de puncte.

Cea de-a doua aplicație, WideNoise, urmărește măsurarea nivelurilor de poluare sonoră și a fost folosită deja de peste 10.000 de persoane.

Datele culese sunt accesibile persoanelor particulare, autorităților și oamenilor de știință, pentru a avea o informație mai exactă despre mediul lor înconjurător.

,,Proiectul EveryAware are scopul de a le da persoanelor particulare mai multe mijloace de actiune, ca si instrumente simple, insa de precizie, pentru a masura calitatea aerului si nivelurile de zgomot", a spus Vittorio Loreto, coordonator al proiectului, director de cercetari la Fundatia ISI din Torino si profesor de fizica la Univesitatea Sapienza din Roma, citat intr-un comunicat al CE.

Datorita noilor tehnologii, "toata lumea poate crea, culege si impartasi date spre binele comun", in domenii precum mediul inconjurator, sanatatea sau cultura.

,,Ocaziile de a fi mai bine informati si conectati sunt mai numeroase ca oricand si trebuie sa profitamm de ele", a spus comisarul european pentru agenda digitala si vicepresedinte al Comisiei Europene, Neelie Kroes.

Sursa: Green Report