Perioada cuprinsa intre 2003-2014 a fost cea mai calduroasa decada din Europa. Multe schimbari semnificative pentru Europa au fost observate in sistemul climatic, inclusiv incalzirea oceanulor, cresterea nivelului marilor si scaderea stratului de zapada si a celui de gheata, precum si topirea ghetarilor.

In ultima decada, temperatura medie anuala de suprafata la nivel global a fost cu 0.75 - 0.81°C mai mare decat media pre-industriala. Alte recorduri care au fost depasite in ultimele luni- temperaturile medii globale in mai si iunie 2014 au fost cele mai inalte medii lunare inregistrate vreodata, potrivit Organizatiei Mondiale de Meteorologie.

Acestea sunt doar cateva din multe tendinte identificate in cei 14 indicatori de schimbari climatice publicati recent de Agentia Europeana de Mediu. Utilizand grafice, harti si analize precise, acesti indicatori demonstreaza cateva dintre cele mai importante observatii asupra schimbarilor climatice si impactului lor.

Actualizarea imbunatateste de asmenea previziunile asupra viitoarelor schimbari climatice. Previziunile privind cresterea mondiala a nivelului marilor au fost revizuite pe baza noilor modele climatice care prezinta mai bine efectele topirii straturilor de gheata asupra cresterii nivelului marilor. Acest indicator include de asemenea previziunile privind cresterea nivelului marilor pentru marile regionale ale Europei. In plus, cativa indicatori includ previziune privind scaderea cantitatilor de zapada si gheata. De exemplu, daca emisiile de gaze cu efect de sera continua sa fie la nivel inalt, Oceanul Arctic poate deveni total lipsit de gheata in luna septembrie, pana la jumatatea secolului.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul Agentiei Europene de Mediu.

Sursa: EEA