In mai putin de 8 luni, omenirea a consumat intregul buget al naturii pentru anul 2014 si a intrat in faliment ecologic, potrivit datelor furnizate de Global Footprint Network, un think tank international cu birouri in America de Nord, Europa si Asia.

Global Footprint Network urmareste cerintele omenirii asupra Planetei (Amprenta Ecologica) impotriva bio-capacitatii naturii, dar si capacitatea de regenerare a resurselor Planetei si absorbtia deseurilor, inclusiv a CO2.

Earth Overshoot Day (Ziua Depasirii Pamantului) marcheaza data la care amprenta omenii intr-un an depaseste capacitatea Pamantului de a genera resurse in acel an. Din 2000, gradul de supra-solicitare a crescut, potrivit calculelor Global Footprint Network. In consecinta, Earth Overshoot Day s-a mutat din octombrie la inceputul anilor 2000 la 19 august in 2014.

,,Supra solicitarea globala devine o provocare definitorie pentru secolul 21. Este atat o problema ecologica, dar si una economica”, a declarat Mathis Wackernagel, președinte Global Footprint Network. ,,Statele cu resurse deficitare si venituri mici sunt in mod exceptional, vulnerabile. Chiar si tarile cu venituri mari care au avut avantajul financiar de a se proteja de impactul dependentei de resurse, trebuie sa realizeze ca o solutie pe termen lunga necesita abordarea acestor dependente inainte ca ele sa se transforme intr-un stres economic semnificativ”.


In 1961, umanitatea folosea doar 3 sferturi din capacitatea Pamantului de a genera mancare, fibre, cherestea, peste si capacitatea de absorbtie a gazelor cu efect de sera. Cele mai multe tari avea biocapacitati mai mari decat propriile amprente. Pana la inceputul anilor 1970, cresterea economica si demografica de la nivel global a marit amprenta omenirii peste ceea ce planeta putea produce. Am intrat in supra solicitare ecologica.

Astazi, 86% din populatia lumii traieste in tari care au solicit mai mult de la natura decat propriile lor ecosisteme pot reproduce. Potrivit calculelor efectuate de Global Footprint Network, ar fi nevoie de 1.5 Planete Pamant pentru a produce resursele necesare pentru a face fata amprentei actuale a omenirii.

Costurile depasirii ecologice devin din ce in ce mai evidente in fiecare zi. Guvernele care ignora limitarea resurselor in luarea deciziilor isi risca performantele economice pe termen lung.

Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Sursa: Global Footprint Network