ID-10039715Pentru generatiile trecute, refolosirea si reciclarea erau ca o a doua natura, insa multe dintre societatile de astazi si-au pierdut acest obicei, iar constientizarea acestei probleme la nivel global este in crestere.

Potrivit rezultatelor unui sondaj Eurobarometru realizat recent, deseurile reprezina o preocupare pentru cei mai multi oameni, care sunt si dornici sa faca ceva in aceasta privinta. O noua revizuire a tintelor europene pe deseuri impreuna cu propuneri pentru politici de implementare si monitorizare a progresului inregistrat, reprezinta o modalitate de a raspunde preocuparii publice.

,,In esenta, propunem o Societate Europeana fara deseuri", a declarat Comisarul European de Mediu Janez Potocnik. ,,Sa luam cele 600 milioane tone de materiale continute in deseurile noastre in fiecare an si sa le punem inapoi in folosirea productiva in economie".


Noile tinte stabilite pentru deseuri vor oferi avantaje economice solide, la fel ca si reducerea poluarii si reducerea cererii pentru materiile prime limitate.

,,Am facut deja progrese semnificative in directia cresterii gradului de reciclare si reducerii depozitarii la groapa de gunoi in ultimul deceniu, prin prisma tintelor din principalele Directive pe deseuri" a declarat Comisarul Potocnik. ,,Acum scopul nostru este sa mergem mai departe, recicland mai mult si reducand solicitarile pentru resursele limitate".


Noile propuneri includ revizuirea tintelor din Directiva Cadru pe Deseuri (2008/98/EC), Directiva privind Depozitarea Deseurilor (1999/31/EC) si Directiva privind Ambalajele si Deseurile de Ambalaje (94/62/EC).

Noile tinte

,,Astazi, aproximativ 42% din deseurile municipale sunt reciclate si si avem o tinta de 50% pe care trebuie sa o atingem pana in 2020. Ne propunem sa atingem un procent de minim 70% de reciclare pana in 2030. Ne propunem interzicerea depozitarii reciclabilelor (hartie, sticla, metal, plastic) si a deseurilor biodegradabile pana in 2025, iar tinta noastra este eliminarea totala a depozitarii deseurilor recuperabile pana in 2030", a declarat Potocnik.

De asemenea, propunerile prevad o crestere graduala a tintelor de reciclare separat pe tipuri  de ambalaje: 90% pentru hartie pana in 2025, 60% pentru plastic, 80% pentru lemn si 90% pentru metale feroase, aluminiu si sticla pana in 2030. Comisia cere Statelor Membre sa reduca cu 30% deseurile de mancare pana in 2025.

,,Pare un obiectiv ambitios, dar stim din performantele Statelor Membre care au atins aproape rate de reciclare de 70%, ca este un obiectiv fezabil. In particular, unele dintre cele mai de succes instrumente pe care statele le-ar putea folosi sunt colectarea selectiva a deseurilor, taxarea la depozitarea la groapa de gunoi, schemele Pay-As-You-Throw si raspunderea extinsa a producatorului."


Culege recompensele

,,Cazul de business este evident - este aur in deseuri - la modul literar", a declarat Comisarul. ,,Este nevoie de o tona de minereu pentru a obtine un gram de aur. Dar aceeasi cantitate de aur poate fi obtinuta din reciclarea a doar 41 de telefoane mobile".

Avantajele repararii, reutilizarii, re-fabricarii si reciclarii pentru mediu sunt evidente: atingerea noilor tinte europene privind deseurile poate contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu pana la 443 milioane de tone si reduce daunele provocate habitatelor fragile si biodiversitatii, inclusiv oceanelor. De exemplu, reducerea deseurilor de mancare cu 30%, are drept efect reducerea cererii agriculturii pentru pamant, cererii de apa si energie si ar reduce poluarea cauzata de fertilizatori si nitrati.

Mai putine deseuri inseamna imbunatatirea productivitatii referitoare la utilizarea resurselor, reducerea dependentei de importuri scumpe si cresterea de locuri de munca verzi intr-o economie circulara.

,,Estimarile noastre arata ca implementarea cu succes a legislatiei privind deseurile existenta deja, ar duce la crearea a 400.000 de locuri de munca in mod direct, iar revizuirea despre care am discutat ar creste cu inca 180.000 locuri de  munca", a mai spus Janez Potocnik.

Facilitarea implementarii

Propunerile arata cum o colectare selectiva bine organizata reduce costurile de gestionare a deseurilor, ajuta municipalitatile sa vanda resursele reciclabile mai usor si contribui la scaderea taxelor. Responsabilizarea producatorilor pentru impactul asupra mediului a produselor lor poate imbunatati eficienta resurselor a intregului lant, micsorand cererea pentru materii prime si asigurand reciclarea produsului la sfarsitul ciclului de viata.

Pentru producatorii cu responsabilitate extinsa, Comisia Europeana propune un minim de reguli referitoare la transparenta, control si aspecte financiare. Producatorii vor acoperi toate costurile de gestionare pentru produsele lor atunci cand devin deseuri, contribuind la o mai buna colectare, sortare si reciclare si vor sprijini prevenirea gunoiului si a campaniilor de curatenie.

Stabilirea unor scopuri clare este singura cale prin care putem asigura gandirea Europei pe termen lung. In plus, contribuie la evitarea situatiilor in care Uniunea Europeana sa fie blocata in investitia in infrastructura de gestionare a deseurilor depasita. Mai buna implementare si monitorizare vor ajuta la atingerea acestor scopuri: introducerea deseurilor inapoi in economie ca o resursa valoroasa, in loc sa fie ingropate pentru viitori arheologic.

,,Politica privind deseurile a Europei este sa devina o politica <<zero deseuri>>", a concluzionat Potocnik.

Sursa: Comisia Europeana